Totodile

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Totodile
Opći podaci
Japansko imeワニノコ Waninoko
Redni broj158
Generacijadruga
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uCroconawa
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,6 m
Težina9,5 kg
SposobnostBujica (Torrent)

Ime Totodile kombinacija je engleskih riječi "tot" = mališan, i "crocodile" = krokodil. Njegovo japansko ime, Waninoko, kombinacija je japanskih riječi "wani" = aligator, i sufiksa "ko", koji označava nešto malehno i djetinjasto.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Totodileov se lik temelji na vodenim gmazovima poput krokodila i aligatora. Tijelo mu je plave boje isprekidano sa žutom prugom na prsima. Na njegovu su repu i leđima četiri crvena šiljka. Totodile ima velike i istaknute čeljusti, prepune oštrih zuba. Njegova plava boja tijela podsjeća na vodunjegov Pokémon tip.

Unatoč njegovoj malehnoj veličini tijela i nerazvijenom obliku, Totodile je iznenađujuće brz i ima veoma moćne čeljusti, dovoljno moćne i snažne da u jednim ugrizom pregrize deblje stablo. Žilav je i grub Pokémon, s kojim je bolje ne šaliti se. Prepun je energije, razigran i neotesan, i povremeno ga se može vidjeti kako bezbrižno trčkara kroz močvarna područja, grizući i komadajući sve što mu izgleda zanimljivo i sve što se miče. U nekim slučajevima, Totodilea se moglo pronaći i u kanalizacijama većih gradova.

Sam Totodile, nažalost, nije svjestan svoje snage (poput Phanpyja). Ponekad, može izazvati velike i teške ozljede dok misli da nekog bezbrižno gricka. Radi toga, Totodileov je trener prisiljen držati ga pod stalnim nadzorom. Totodile se razvija u Croconawa.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jedan od dosljednih aspekata svih Pokémon igara – od Pokémon Red i Blue za Nintendo Game Boy, do igara Pokémon Diamond i Pearl za Nintendo DS konzole – izbor je tri različita Pokémona na početku igračeve avanture; ta tri Pokémona etiketirana su kao Početni (ili starter) Pokémoni. Igrač može birati između Vodenog, Vatrenog ili Travnatog Pokémona, autohtonog za to područje; iznimka od ovog pravila je Pokémon Yellow (remake verzija prvobitnih igara koja prati priču Pokémon animirane serije), gdje igrač dobija Pikachua, Električnog miša, poznatog po tome što je maskota Pokémon medijske franšize.

U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal, Totodile je jedan od tri početna Pokémona koje igraču na izbor nudi profesor Elm u samom početku igre. Ostala dva početna Pokémona u igri jesu Chikorita i Cyndaquil. Biranjem Totodilea, igra je podešena na srednji nivo težine, jer Totodile zapravo nema nikakvu prednost nad ijednim Vođom dvorane u Johto regiji (iako je sposoban naučiti Ledene napade koji su djelotvorni protiv posljednjeg Vođe dvorane, Clair, i njenih Zmaj Pokémona). U Pokémon igrama Game Boy Advance generacije, Totodilea se može dobiti uzgajanjem Croconawa prethodno otetog u Pokémon Colosseum igri. Nakon što igrač popuni Pokédex Hoenn regije, profesor Birch će mu ponuditi na izbor tri početna Pokémona Johto regije, uključujući i Totodilea. Totodile je dostupan i u igri Pokémon XD: Gale of Darkness, iako samo nakon ispunjavanja 100 nivoa na Mt. Battle bez mijenjanja Pokémona. Ako je igrač uspješan u tom izazovu, može izabrati između Totodilea, Chikorite i Cyndaquila. Koje god Pokémone igrač ne odabere, može ih dobiti kasnije ako ispuni prethodna očekivanja na Mt. Battle. Ako igrač odabere Totodilea, u njegovoj listi tehnika nalazit će se Vodeni top (Hydro Cannon), nevjerovatno moćan i destruktivan Vodeni napad koji je inače dostupan samo Blastoiseu. Totodile je isto tako jedan od šesnaest početnih Pokémona u Pokémon Mystery Dungeon igrama.

Totodile, kao i njegovi razvijeni oblici, ima prilično dobar Defense status, a njegov je Attack status viši od njegova Special Attack statusa. Napadi koje uči osnovni su i veoma česti, i uključuju Grebanje (Scratch), Ugriz (Bite), Vodeni pištolj (Water Gun) i Vodenu crpku (Hydro Pump).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Totodileovo je prvo pojavljivanje u Pokémon animiranoj seriji bilo u prvoj epizodi Johto regije (#119 – "Don't touch that 'Dile"). Tim Raketa iskoristio je odsutnost profesora Elma kako bi ukrali Totodilea kojeg je ovaj čuvao kao početnog Pokémona za jednog od mladih trenera koji trebaju započeti svoje putovanje u Johto regiji. Naposljetku, Ash je spasio Totodilea, koji je svojim otmičarima zadavao velike nevolje, stalno grizući Jessinu kosu.

Još se jedan Totodile pojavio u 153. epizodi ("The Totodile Duel"). Ash i Misty istovremeno su bacili svoje Mamac-lopte na Totodilea, i nisu bili sigurni čija ga je lopta uhvatila. Zbog toga su organizirali mali turnir s Pokémon borbama, a pobjednik bi dobio Totodilea. Ash je naposljetku pobijedio Mistyinog Poliwaga (koji se tokom borbe razvio u Poliwhirla) svojim Bulbasaurom, i dobio Totodilea.

Ashov je Totodile bezbrižan i veoma razigran. Jednom je bio toliko smeten da je umjesto Pokémon borbe odabrao bezbrižno plivanje. Istvremeno, obožava plesati. Svaki put kada izađe iz svoje Poké lopte, izvede kratku plesnu točku prije ulaska u borbu. Ash je svoga Totodilea koristio u brojnim borbama u Johto regiji, uključujući i Whirpool Cup turnir, u kojoj je pobijedio Kingdru ugrizavši je za njena usta dok je ona koristila Vodenu crpku, zatvorivši joj usta, što je uzrokovalo da joj se glava i tijelo napuhnu do ogromne veličine, nakon čega je Totodile popustio ugriz i Kingdra je počela letjeti uokolo poput razvezanog balona, s vodom prskajući iz usta. Totodile je kasnije pobijeđen od strane Mistyina Poliwhirla. U Johto lizi, borio se protiv Maceyine Slugme i pobijedio ju, ali ga je onesvijestio Maceyin Electabuzz. Isto tako, borio se i pobijedio Harrisonova Sneasela, ali je izgubio protiv Harrisonova Hypnoa.

Totodile se trenutno nalazi u laboratoriju profesora Oaka, jer je Ash odlučio okrenuti novi list otputovavši u Hoenn (a kasnije u Sinnoh), ostavivši sve svoje Pokémone, osim Pikachua (i Aipoma, koji se potajno ukrcao na brod za Sinnoh) kod profesora Oaka.

Totodileu je glas posudio Tony Anselmo, osoba koja posuđuje glas Paji Patku, što ga čini prvim glumcem iz Disneya koji je radio na Pokémonima.