Transgen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Transgen je gen koji je prirodnim putem ili bilo kojom od brojnih tehnika genetskog inženjeringa prenesen iz jednog organizma u drugi. Uvođenje transgena, u procesu poznatom kao transgeneza, ima potencijal promijeniti fenotip organizma. Transgen opisuje segment DNK koji sadrži gensku sekvencu koja je izolirana iz jednog organizma i uvedena u drugi organizam. Ovaj ne-nativni segment DNK može zadržati sposobnost proizvodnje RNK ili bjelančevina u transgenom organizmu ili promijeniti normalnu funkciju genetičkog koda transgenog organizma. Općenito, DNK je ugrađena u zametnu liniju organizma. Naprimjer, kod viših kičmenjaka to se može postići ubrizgavanjem strane DNK u jezgru oplođene jajne stanice. Ova tehnika se rutinski koristi za uvođenje gena ljudskih bolesti ili drugih gena od interesa u sojeve laboratorijskih miševa za proučavanje funkcije ili patologije uključene u taj gen.

Konstrukcija transgena zahtijeva sastavljanje nekoliko glavnih dijelova. Transgen mora sadržavati promotor , koji je regulatorni slijed koji će odrediti gdje i kada je transgen aktivan, egzon, proteinski kodirajući slijed (obično izveden iz DNA za protein od interesa) i stop slijed. Oni su tipično kombinirani u bakterijskom plazmidu, a kodirajuće sekvence tipično su odabrane od transgena s prethodno poznatim funkcijama.

Transgenski ili genetski modificirani organizmi, bilo da se radi o bakterijama, virusima ili gljivicama, služe u mnoge istraživačke svrhe. Uzgajane su transgene biljke, insekti, ribe i sisari (uključujući ljude). Transgene biljke kao što su kukuruz i soja zamijenile su divlje sojeve u poljoprivredi u nekim zemljama (npr. SAD). Transgene escape je dokumentiran za GMO usjeve od 2001. s postojanošću i invazivnošću. Transgenetski organizmi postavljaju etička pitanja i mogu uzrokovati probleme biološke sigurnosti.

Reference[uredi | uredi izvor]