Transmission Control Protocol

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

TCP je protokol za kontrolu prijenosa podatka, također je dio TCP/IP-a (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) koji je dio svakog računarskog sistema. Njegova je uloga malo drugačija. Dok se IP brine za identifikaciju i vezu sa najvećom od svih mreža, TCP se brine o razmjeni podataka sa mrežom, tako da pod njegovom kontrolom leže podprotokoli i usluge koje se nalaze i na računaru korisnika i na serveru kojem pristupa. Među njima su FTP (file transfer protocol), news, gopher, telnet i drugi servisi koji se mogu ostvarivati TCP-om.
Video-display.svg Nedovršeni članak Transmission Control Protocol koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: