Inspektor Japp

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Viši inspektor James Japp)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Viši inspektor James Japp je izmišljeni lik koji radi za Scotland Yard, pojavljujući se u mnogim romanima spisateljice Agathe Christie i pričama o Herculeu Poirotu.

Iako je detektiv kao i Poirot, Japp mu nije dorastao u rješavanju slučajeva. No, iako to općenito izaziva ljubomoru, on je sa godinama to odbacio i gaji veliko poštovanje prema Poirotu i njegovim načinima istrage i uvijek mu čestita i pohvali ga na dobro obavljenom poslu. Skupa sa Hastingsom Japp čini dvojac koji daleko zaostaje za Poirotovim zaključcima u slučajevima.


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Inspektor Japp koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.