Zla kuća

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Kuća pogledajte Kuća (čvor).
Zla kuća
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Crooked House
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1949.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Charles Hayward

Zla kuća (izdat 1949.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Agatha je rekla da je to jedan od njena dva najdraža romana koja je napisala, a drugi je Nesreća nevinih.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Charles Hayward, sin Sir Arthura Haywarda, pomoćnika inspektoa Scotland Yarda, u Egiptu upoznaje Sophiju Leonides, mladu tajanstvenu Engleskinju koja je tamo bila na prilično visokom činovnickom položaju. Oćaran njome, zaprosi je. Sophia ga ne odbija, ali ga moli da sačekaju par godina, do njegovog povratka u Englesku. Vrativši se u Englesku, Charles pokušava pronaći Sophiju, ali od svog oca saznaje da se u njenoj porodici dogodilo ubistvo. Ubijen je Sophijin djed, Aristide Leonides. Za sve u kući to je bio šok, u Scotland Yardu su zbunjeni. Osumnjičeni su svi članovi porodice, pa čak i tri njegove unuke. Kko je od njih ubojica?