Vukota Govedarica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vukota (Obren) Govedarica je rođen 9. marta 1976. godine u Gacku. U Foči je završio Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“, a 1994. godine Srednju mašinsku školu „Pero Slijepčević“. Diplomirao je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od 1999. godine. Do 2006. godine je bio predsjednik Omladine SDS-a, a od 2009. godine je potpredsjednik Stranke.

Oženjen je Oliverom sa kojom ima sina Stefana i kćerku Katarinu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Od 2000. do 2007. godine bio je tehnički direktor kulturno - sportskog centra u Gacku. Vukota Govedarica je i narodni guslar koji je osvojio mnoga priznanja, a u rodnom gradu je i predsjednik Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ i muškog odbojkaškog kluba.

Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine kada je bio kandidat za odbornika u Skupštini općine Gacko. Izabran je sa 226 glasova. Na općim izborima 2006. godine dobio je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) sa 1.720 glasova. Na općim izborima 2010. ponovo je bio kandidat za Narodnu skupštinu RS i dobio je mandat sa 4.141 glasom.

Bio je član je Mandatno imunitetske komisije, Odbora za Evropske integracije i regionalnu saradnju te Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, a u sadašnjem mandatu je član Odbora za ustavna pitanja i Komisije za izbor i imenovanje.

U izvještajima Centra civilnih inicijativa (CCI) navodi se da je u prve tri godine mandata izostao sa dvije od ukupno 50 sjednica. Bio je među srednje aktivnim poslanicima. U raspravama je učestvovao 31 put, postavivši 23 poslanička pitanja. U svom drugom mandatu Govedarica je jedan od najaktivnijih poslanika.[1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]