Xzibit

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Alvin Nathaniel Joiner
Xzibit 2007.jpg
Država SAD
Karijera 1995.-
Rođenje 18. septembar 1974.
Žanr Hip-hop, Rap
Izdavač Loud Records
Zanimanje reper, glumac
Album
40 Dayz and 40 Nightz At the Speed of Life
() () ()

Alvin Nathaniel Joiner ili poznatiji kao Xzibit rođen je u Detroitu, Michigen 18. septembra 1974. godine.Američki je reper, glumac i televizijska ličnost.Poznat je kao televizijski voditelj emisije Pimp My Ride na MTV-u,prije televizijske slave bio je poznat kao reper na Hip-hop Sceni Zapadne Obale.Radio je sa mnogo repera kao što su Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, 50 Cent i The Game,ali i sa ostalim muzičkim umjetnicima.

Život ukratko[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Detroitu 18. septembra 1974. godine. Odrastao je sa majkom,jer je njegov otac napustio porodicu da bi bio propovjednik što je nju naljutilo jer je morala odgajati i Xzibita i njegovu sestru i dva brata. Nakon smrti njegove majke preselio se sa ocem u Los Anđeles gdje se počeo interesovati za muziku i počeo pisati pjesme,mada mu ni majka dok je bio s njom a ni otac nisu to odobravali. Njegov talent je prepoznao Dr. Dre i tako je počeo surađivati sa ostalim poznatim reperima i stekao je golemu slavu.

Karjera[uredi | uredi izvor]

Xzibit je počeo repati od svoje sedamnaeste godine još dok je sa ocem bio u Los Anđelesu.Karijeru je počeo kao član grupe Likwit Crew i onda je 1995. potpisao za producentsku kuću Loud Records i izdao svoj debitantski album At the Speed of Life u oktobru 1996. godine koji je zauzeo sedamdeset i četvrto mjesto na Billboard Hot 200 a 38 na Canadian Album Chart.Njegov singl Paparazzi je zauzeo osamdeset i šesto mjesto na Billboard Hot 100 i bio veoma slušan u Njemačkoj gdje je na njihovoj listi singla zauzeo 11. mjesto.Provodeći iduće dvije gudine na izgradnji svog ugleda,kao undrground reper sa Zapadne Obale,izdaje svoj drugi album 40 Dayz and 40 Nightz u augustu 1998. godine gdje je u SAD zauzeo 58. mjesto a u Kanadi 50. mjesto.Njegov singl sa tog albuma What U See Is What U Get je na Billboard Hot 100 zaouzeo 50. mjesto. U daljnoj katijeru mu je dotsa pomogao Dr. Dre naročito u snimanju spotova u koje je ubacio i Snoop Dogga te podigao i njegov rejting.Surađivao je tekođe sa Eminemom i bio glumac u njegovom filmu 8 Mile u ulozi Mike-a.Išao je na poznatu turneju Westside repera The Up In The Smoke Tour.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • The Breaks (1999.), Jamal
  • Tha Eastsidaz (2000.), Blue
  • The Slim Shady Show (2001.), Knuckles
  • The Wash (2001.), Wayne
  • 8 Mile (2002.), Mike
  • The Country Bears (2002.), sebe
  • Full Clip (2004.), Duncan
  • Strong Arm Steady (2004.)
  • CSI: Miami (2004.), Dwayne '10-Large' Jackman (Epizoda Rap Sheet)
  • xXx: State of the Union (2005.), Zeke
  • Derailed (2005.), Dexter
  • Hoodwinked (2005.), Chief Grizzly – glas
  • The Boondocks (2006.), sebe – glas
  • Gridiron Gang (2006.), Malcolm Moore
  • The X-Files: I Want to Believe (2008.), FBI Specijalni Agent Mosley Drummy
  • American Violet (2008.), Darrell Hughes
  • Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009.), Big Fate
  • Fencewalker (2009.), sebe
  • Extreme Makeover: Home Edition (2010.), Celebrity Guest, Design Team (2010.-)
  • Malice 'n' Wonderland (2010.), Jabberwock

Video igre u kojima je posudio glasove[uredi | uredi izvor]

  • The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay (2004.), Abbott
  • Def Jam: Fight for NY (2004.), sebe
  • NFL Street 2 (2004.), sebe
  • Pimp My Ride (2006.), sebe
  • The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (2009.), Abbott
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: