Snoop Dogg

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Snoop Lion
Snoop Dogg at Bucharest.jpg
Država SAD
Karijera 1991 -
Rođenje 20. septembar 1971. (1971-09-20) (42 god.)
Žanr Hip hop, gangsta rap, g-funk, R&B
Izdavač Priority, EMI Records, Capitol Records, Doggystyle, Death Row Records
URL snoopdogg.com

Cordozar Calvin Broadus ili javnosti bolje poznat kao Snoop Dogg američki je hip-hop umjetnik. Godine 2012. promjenio je umjetničko ime u Snoop Lion. Osim muzike, bavi se i glumom i producentskim poslom. Jedan je od najvećih saradnika poznatog američkog repera Dr. Drea s kojim radi u Death Row Recordsu. Bio je član bande Crips iz Los Angelesa. U mladosti je bio uhapšen zbog posjedovanja droge i proveo je 6 mjeseci u zatvoru. Počeo je s karijerom 1992. kad je zapao za oko Dr. Dreu i gostovao je na njegovim koncertima. Snoop Dogg je objavio dosta hitova, kao što su Gin and Juice, Drop It Like It's Hot,Snooperman, Vato itd. Snimio je dosta pjesama s Tupacom Shakurom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Cordozar Calvin Broadus rođen je 20. oktobra 1971. u Long Beachu, Kalifornija. Rođen je kao drugo dijete svoje majke Beverly Brordus. Njegov otac je dosta njegovog djetinjstva bio odsutan od kuće. U porodici je dobio nadimak Snoopy zbog izgleda lica. Svirao je i pjevao u crkvi, a tek onda je počeo repati u osnovnoj školi. Već je spomenuto da je nakon školovanja optužen za posjedovanje droge. Sa svojim rođakom Nateom Doggom i prijateljem Warrenom G-jem repao je u njihovoj grupi 213. Nakon toga je 90-ih godina počeo sarađivati sa članovima grupe N.W.A., Dr. Dreom i The D.O.C.-om, koji su ga i proslavili. Danas je oženjen i ima dva sina i kćer. Snoop Dogg je fan Heavy metal grupe Metallica i košarkaških klubova iz Los Angelesa.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Doggystyle (1993)
  • Tha Doggfather (1996)
  • Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told (1998)
  • No Limit Top Dogg (1999)
  • Tha Last Meal (2000)
  • Paid tha Cost to Be da Boss (2002)
  • R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece (2004)
  • Tha Blue Carpet Treatment (2006)
  • Ego Trippin' (2008)
  • Malice 'n' Wonderland (2009)
  • Doggumentary (2011)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: