Snoop Dogg

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Snoop Lion
Snoop Dogg at Bucharest.jpg
Država SAD
Karijera 1991 -
Rođenje 20. septembar 1971. (1971-09-20) (43 god.)
Žanr Hip hop, gangsta rap, g-funk, R&B
Izdavač Priority, EMI Records, Capitol Records, Doggystyle, Death Row Records
URL snoopdogg.com

Cordozar Calvin Broadus ili javnosti bolje poznat kao Snoop Dogg američki je hip-hop umjetnik. Godine 2012. promjenio je umjetničko ime u Snoop Lion. Osim muzike, bavi se i glumom i producentskim poslom. Jedan je od najvećih saradnika poznatog američkog repera Dr. Drea s kojim radi u Death Row Recordsu. Bio je član bande Crips iz Los Angelesa. U mladosti je bio uhapšen zbog posjedovanja droge i proveo je 6 mjeseci u zatvoru. Počeo je s karijerom 1992. kad je zapao za oko Dr. Dreu i gostovao je na njegovim koncertima. Snoop Dogg je objavio dosta hitova, kao što su Gin and Juice, Drop It Like It's Hot,Snooperman, Vato itd. Snimio je dosta pjesama s Tupacom Shakurom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Cordozar Calvin Broadus rođen je 20. oktobra 1971. u Long Beachu, Kalifornija. Rođen je kao drugo dijete svoje majke Beverly Brordus. Njegov otac je dosta njegovog djetinjstva bio odsutan od kuće. U porodici je dobio nadimak Snoopy zbog izgleda lica. Svirao je i pjevao u crkvi, a tek onda je počeo repati u osnovnoj školi. Već je spomenuto da je nakon školovanja optužen za posjedovanje droge. Sa svojim rođakom Nateom Doggom i prijateljem Warrenom G-jem repao je u njihovoj grupi 213. Nakon toga je 90-ih godina počeo sarađivati sa članovima grupe N.W.A., Dr. Dreom i The D.O.C.-om, koji su ga i proslavili. Danas je oženjen i ima dva sina i kćer. Snoop Dogg je fan Heavy metal grupe Metallica i košarkaških klubova iz Los Angelesa.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Doggystyle (1993)
  • Tha Doggfather (1996)
  • Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told (1998)
  • No Limit Top Dogg (1999)
  • Tha Last Meal (2000)
  • Paid tha Cost to Be da Boss (2002)
  • R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece (2004)
  • Tha Blue Carpet Treatment (2006)
  • Ego Trippin' (2008)
  • Malice 'n' Wonderland (2009)
  • Doggumentary (2011)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: