Yngwie Malmsteen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Yngwie Malmsteen
Example alt text
Rođenje 30. juni 1963.
Stockholm, Švedska

Yngwie Johan Malmsteen (Ingvi Malmstin) je rođen 30. juna 1963. godine u blizini Stockholma u Švedskoj. Švedski virtuozni gitarista je početkom osamdesetih doživio veliki uspjeh zahvaljujući njegovoj tehničkoj preciznosti i inovativnom neoklasičnom metalu i važi za jednog od začetnika modernog stila sviranja gitare poznatog kao shredding. On smatra da njegovo ime na švedskom jeziku znači mladi Viking, međutim to je netačno, jer njegovo ime potiče od najstarije švedske dinastije koja je nekada bila na vlasti.

Časopis "Guitar One" ga je ocijenio kao trećeg najbržeg gitaristu na svijetu poslije Michael Angelo Batia i Chris Impellitterija. Rođen je u muzičkoj porodici, kao najmlađe dijete. Dok je bio mali nije baš puno pokazivao sklonosti prema muzici. 18. septembra je vidio na televiziji specialnu emisiju povodom smrti Jimi Hendrixa, i od tada je postao opsjednut gitarom. Mnogi za njega kažu da na dan kad je Jimi Hendrix umro, Yngwie Malmsteen je kao gitarista bio rođen.

Njegovo pravo ime je Lars Johan Yngve Lannerbäck.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Rising Force (1984)
  • Marching Out (1985)
  • Trilogy (1986)
  • Odyssey (1988)
  • Trial BY Fire -live (1989)
  • Eclipse (1990)
  • The Yngwie Malmsteen Collection (1991)
  • Fire & Ice (1992)
  • The Seventh Sign (1994)
  • Power and Glory (1994)
  • I Can't Wait (1994)
  • Magnum Opus (1995)
  • Inspiration (1996)
  • Inspiration (Expanded) (1996)
  • Facing the Animal (1997)
  • Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E flat minor, Opus 1 (1998)
  • Yngwie Malmsteen live (1998)
  • Alchemy (1999)
  • Anthology 1994-1999 (2000)
  • Best of Yngwie Malmsteen 1990-1999 (2000)
  • Concerto Suite - Live from Japan (2000)
  • War to End All Wars (2000)
  • The Genesis (2002)
  • Attack (2002)
  • G3 live (2004)
  • Unleash the Fury (2005)
  • Perpetual Flame (2008)
  • Angels of Love (2009)
  • Relentless (2010)
  • Spellbound (2012)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: