Zastava Dominike

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Dominike

Zastava Dominike je usvojena 3. novembra 1978 a manje izmjene su napravljene 1981, 1988, i 1990. Na zelenoj pozadini se nalazi crveni krug u kojem je Sisserou papagaj okružen sa deset zelenih zvijezda koje predstavljaju 10 političkih reona ovog ostrva. Četiri pruge u tri boje (žuta, crna i bijela) izlaze horizontalno i vertikalno iz kruga.

Elementi na zastavi nose simbolički značaj. Sisserou papagaj je nacionalna ptica Dominike i cilj joj je inspirisati građane da postinu svoje najviše ciljeve. Zvijezde simbolizuju i nadu i jednakost, a linije u svojoj cjelokupnosti formiraju krst i time reflektuju glavnu vjeru u ovoj zemlji, kršćanstvo. Tri linije od kojih se krst sastoji također simbolizuju Sveto Trojstvo. Boje na zastavi predstavljaju: zelena - vegetaciju, crvena - socijalnu pravdu, žuta - sunčevu svjetlost, crna - zemlju i afričko porijeklo, a bijela - čiste vode i čistoću.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: