Ćurčinica džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ćurčinica džamija, nalazi se u Livnu, Bosna i Hercegovina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nema tačnih podataka kada je sagrađena ova džamija. Prema narodnoj predaji džamija je podignuta oko 1870. Godine i po tome je najmlađa u Livnu. Ime je dobila po tome što ju je sagradio osmi mutevelija Ćurčića vakufa Agan Ahmed nešto prije 1850. Godine. Predak tih Ćurčića iz Livna, izvjesni Salih-aga, doselio je u Sarajevo 1696. godine i nastanio se u Jahja-pašinoj mahali. Porodica Ćurčić iz Sarajeva brinula se o izdržavanju ove džamije u Livnu.

Tokom rata 1992.-1995. godine, tačnije 24. marta 1994. godine, Čurčića džamija je minirana i u potpunosti srušena. Za taj zlocin su bili odgovorni hrvatski vojnici. Ostaci džamije su sa lokaliteta odvezeni u 2006.

Ćurčinica džamija proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] U odluci se posebno navodi:

  • dopuštena je izgradnja objekta džamije u suvremenom arhitektonskom izrazu uz upotrebu suvremenih materijala i metoda građenja
  • prilikom izrade projektnog rješenja i izgradnje novog objekta džamije dopušteno je interpoliranje novih sadržaja sukladno potrebama vlasnika objekta vodeći računa o očuvanju cjeline harema džamije i adekvatnoj prezentaciji sačuvanih nišana u haremu džamije

U prisustvu oko pet hiljada vjernika, te predstavnika Kuvajta čije je Ministarstvo vakufa i islamskih poslova i najveći donator, u nedjelju 15.06.2014. godine, svečano otvorena je obnovljena livanjska centralna džamija Ćurčinica. Ovaj po mnogo čemu specifičan spomenik kulture sve više zaokuplja pažnju i svjetske javnosti zbog jedinstvenog arhitektonskog rješenja mr. sc. Saliha Teskeredžića, uglednog dizajnera i arhitekte porijeklom iz Gornjeg Vakufa, čiji radovi se cijene u cijelom svijetu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga III, 3. izdanje, Biblioteka Kulturno naslijeđe, Sarajevo Publishing, 1998.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ćurčinica džamija". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]