Adem Čejvan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Adem Čejvan
Rođenje 2. mart 1927.
Banja Luka, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 5. novembar 1989.
Ljubljana, Jugoslavija

Adem Čejvan (Banja Luka, 2. mart 1927 - Ljubljana, 5. novembar 1989, bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Ostvario je velik broj pozorišnih i filmskih uloga Lisice, Krste Papića (1969), Seljačka buna (1973), Vatroslava Mimice (1975), Ovčar, Bakira Tanovića (1971) i Polenov prah, Nikole Stojanovića (1974). Kao pozorišni glumac radio je u Banja Luci, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. U TV-dramama se pojavljuje od 1956. godine ostvarujući sjajne uloge markantnih likova u ostvarenjima "Nepokoreni grad", "Odbornici", "Frontaš", "Pucanj u šljiviku", "Putevi i stranputice".

Adem Čejvan je bio osnivač susreta za glumce koji su se održavali u Banja Luci, a trajali su od 1981. do 1987. godine pod nazivom "Susreti za glumce u maju".

Umro je 5. novembra 1989. godine, u Ljubljani. [1]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Filmovi i drame[uredi | uredi izvor]

  • Veliki talenat (1984)
  • Idi mi, dođi mi (1983)
  • Pismo - Glava (1983)
  • Hoću živjeti (1982)
  • Široko je lišće (1981)
  • Osvajanje slobode (1979)
  • Skica za sliku vremena (1979)
  • Ljubav i bijes (1978)
  • Pucanj u šljiviku preko rijeke (1978)
  • 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije (1977)
  • Frontaš (1976)
  • Spiritisti (1976)
  • Sve što je bilo lijepo (1976)
  • Seljačka buna 1573 (1975)
  • Poznajete li Pavla Plesa? (1975)
  • Velebitske saonice ili tri švalera i jedna djevojka (1975)
  • Pijetao nije zapjevao (1974)
  • Polenov prah (1974)
  • Lica (1972)
  • Lov na jelene (1972)
  • Slike iz života udarnika (1972)
  • Zvijezde su oči ratnika (1972)
  • Dan duži od godine (1971)
  • Ovčar (1971)
  • Lisice (1970)
  • Družba Pere Kvržice (1970)
  • Omer i Merima (1970)
  • Sedam pisara (1970)
  • To (1969)
  • Vražiji otok (1956)

TV serije[uredi | uredi izvor]

  • Bolji život (1987)
  • „Vuk Karadžić“ (1987)
  • „Nepokoreni grad“ (1981)
  • „Osma ofanziva“ (1979)
  • „Povratak otpisanih“ (1976)
  • „Đavolje merdevine“ (1975)
  • „Kuda idu divlje svinje“ (1971) [2]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Adem Čejvan na Internet Movie Database


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Adem Čejvan koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.