Aplacophora

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Epimenia verrucosa

Ovo su najvjerovatnije najprimitivniji živi mekušci. Jedva liče na ostale. ne posjeduju ljušturu. Tijelo im je cilindričnog ili crvolikog oblika. Ima plašt koji je prožet krečnjačkim iglicama. Postoji ih oko 100 vrsta. Neke nemaju radulu iako je kod ostalih dobro razvijena. Mogu a ne moraju imti škrge. Kod nekih vrsta stopalo je redukovano u uzdužnu brazdu . Oni se kreču pomoću trbušnih treplji. Veličina im je od nekoliko milimetara do 30 cm. Mogu živjeti nezavisno parazitski; npr Namatomenia na crvenom koralu. Jedna vrsta oskudjeva u pravom stopalu. Ima ljuspastu ploču u obliku štita smještenog pored usnog otvora. Koristi je za kopanje rupa u kojima živi, zarivena u mulj ili pijesak morskog dna. Hrani se mikroorganizmima primjer alge.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: