Autoput A5 (Hrvatska)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Autoput A5 Autoroute icone.svg
Croatia Autocesta A5.svg
Oznaka
HR A5.jpg
Evropske oznake
E 73
Država Hrvatska
Županija Osječko-baranjska županija - Brodsko-posavska županija
Dužina 88,1 km (sada 53,5 km)
Vrijeme gradnje od 2005. (u izgradnji)

Autoput A5 ("Slavonski autoput" ili "Slavonika") je autoput u izgradnji na istoku Hrvatske, u Slavoniji.

Dio je evropskog Koridora 5c.

Historija[uredi | uredi izvor]

9. novembra 2007. godine svečano je puštena u saobraćaj prva dionica od odmorišta Sredanci do Đakova. Dionica od Đakova do Osijeka otvorena je 17. aprila 2009. godine. Nakon toga slijedi nastavak do Belog Manastira i državne granice s Mađarskom na sjeveru, te državne granice s Bosnom i Hercegovinom na jugu, kada te dvije države naprave svoj dio koridora 5, kraka C, čiji je autoput A5 sastavni dio (cestovni koridor 5C).

Kada A5 bude u cijelosti pušten u saobraćaj, povezivat će Baranju, Slavoniju, Posavinu, te Bosnu i Hercegovinu.

Budućnost[uredi | uredi izvor]

Zbog svog položaja, direktnog križanja s autoputem A3, te indirektnog nastavka preko susjedne Bosne i Hercegovine na još neizgrađeni autoput A10, ovo je vrlo perspektivna saobraćajnica. U trenutnom stanju, može se promatrati kao produžena ruka autoputa A3.

Spoj na autoput A10 će se vršiti na granici, ulaskom u Donji Svilaj, Bosna i Hercegovina, spojem na autoput A1 u Bosni i Hercegovini. Ovo je oznaka za prvi autoput susjedne države, i ne odnosi se na hrvatski autoput A1.

Ovaj autoput je direktna veza sjeveroistočne Evrope i indirektna veza jugoistočne Evrope s Jadranskim morem. Također, ona bitno skraćuje put iz istočne Hrvatske prema Jadranskom moru, spajajući Hrvatsku preko Bosne i Hercegovine.

Dionica Đakovo-Osijek otvorena je 17. aprila 2009. godine

Važnost[uredi | uredi izvor]

Autoput A5 je dio međunarodnog Koridora 5c.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Autoput A1 (Bosna i Hercegovina)


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: