Bečki valcer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plesači plešu bečki valcer

Bečki valcer je jedan od najspektakularnijih i najpopularnijih društvenih plesova.

Porijeklo bečkog valcera može se povezati s plesovima Landler i Dreher još iz 16. vijeka. Do 18. vijeka ples je bio zabranjivan od strane vlasti.

Ples je balova i zabava, a u samoj muzici naglašeni su gudački instrumenti. U kasnijem pohodu valcera, veliku ulogu je preuzela i dinastija Strauss sa svojom muzikom. Zahvaljujući radu nürnberškog plesnog učitelja, g. Paula Krebsa, 1951. godine valcer se uvrštava u takmičarske plesove i stvara pravu plesnu atmosferu na takmičenjima.

Među društvenim plesovima bečki valcer ima najdužu tradiciju. Ime je dobio prema njemačkoj riječi "waltzen" (vrtiti, kružiti) i odnosi se na noge, koje se vrte po plesnom podiju.


Nuvola apps package graphics.svg Nedovršeni članak Bečki valcer koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.