Bosansko narodno pozorište Zenica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bosansko narodno pozorište Zenica  osnovano je početkom 1950. godine. Repertoar Pozorišta brižljivo je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran. Postavljana su djela najznacajnijih svjetskih dramaticara te brojnih bosanskohercegovackih i južnoslovenskih autora. Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo znacajno mjesto u porodici bosanskohercegovackih teatara. Prezentirajuci vrhunska teatarska ostvarenja BNP Zenica je ucestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima ex-Jugoslavije – Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Ceškoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemackoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Za plodan rad i umjetnicka dostignuca Pozorište je dobilo brojene nagrade i društvena priznanja.

Osim teatarskih, BNP Zenica organizator je i domacin razlicitih kulturnih i zabavnih programa i manifestacija, znacajnih za cjelokupan kulturni život u gradu Zenici, u Zenicko-dobojskom kantonu i šire.  Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogucnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9-11 predstava namijenjenih publici razlicitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici. Vođeno ambicijom da ide ukorak s vremenom, da doprinosi rješavanju dilema savremenog covjeka, BNP Zenica se u svom kreativnom postupku jasno opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovackog književnog i dramskog naslijeda. Takoder, posebna pažnja u repertoarskoj politici poklanja se dramatizacijama znacajnih domacih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramaticara.

Tokom 60 godina postojanja BNP Zenica je izraslo u najznacajniju umjetnicku instituciju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz svoje umjetnicko djelovanje BNP Zenica postalo je središte i stjecište ne samo teatarskog, nego svekolikog umjetnickog i kulturnog života.

  • Direktor: Hazim Begagić
  • Rukovodilac Dječije scene: Miroljub Mijatović
  • Operativni rukovodilac: Dino Delić
  • Kućna rediteljka: Lajla Kaikčija
  • Dramaturg: Hasan Džafić
  • Šef tehnike: Elfad Baručija
  • Šef marketinga: Elvir Škiljo


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]