Breza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Betula
(Rod brezâ)
Srebrena breza
Srebrena breza
Sistematika
CarstvoPlantae
RedFagales
PorodicaBetulaceae
RodBetula
L.
vrste
U tekstu

Breze (latinski: Betula) sačinjavaju rod biljaka iz porodice Betulaceae. Narodna imena za brezu su: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika i druga.

Breza je visoko drvo koje dostiže visinu do 28 m i prečnik do 40 cm. Starost može biti i do 100 godina. Visoko drvo ima tanke i vitke grančice, bijelu glatku koru što se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiIjeni i dvostruko pilasti. Cvijetne rese dugačke su 3 do 4 cm, a razvijaju se zajedno s lišćem.

Breza raste u gotovo svim dijelovima Evrope i Azije, ali je posebno, kao šumska sastojina, rasprostranjena u području Skandinavije, gdje je značajan izvor sirovine za drvnu industriju. Kod nas je poznata u izradi metli korisnih u poljoprivrednim i seoskim domaćinstvima. Penje se do visine od 1.000 m, a rijetko i do 1.500 m nadmorske visine.

Kao ljekoviti dijelovi upotrebljavaju se list, pupoljci, rese i kora. Lišće se bere mlado, već u proljeće, kada je u potpunosti razvijeno, ali može i za vrijeme cijele vegetacije. Lišće je specifičnog gorkog i oporog ukusa i mirisa koje treba osušiti u hladu i prozračnom mjestu. Sok se iz drveta se vadi krajem februara i marta. Kora se prikuplja u proljeće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, dok se vitamin C nalazi u listovima. Eterično ulje može se izdvojiti iz pupoljaka.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Postoji od 60 do 100 vrsta breza (rod Betula):[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]