Brzi i žestoki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brzi i žestoki
Izvorni naslovFast & Furious
RežiserRob Cohen
ProducentNeal H. Moritz
Scenarist(i)
  • Gary Scott Thompson
  • Erik Bergquist
  • David Ayer
Uloge
MuzikaBT
ŽanrAkcija
KinematografijaEricson Core
MontažaPeter Honess
ProdukcijaOriginal Film
DistributerUniversal Pictures
Premijera2001.
Trajanje106 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet38 miliona $
Zarada207.283.925 $
NasljednikPrebrzi i prežestoki Izmijeni na Wikipodacima

Brzi i žestoki je američki akcijski film iz 2001. godine o uličnim auto-trkama u kojem glavne uloge imaju Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez i Jordana Brewster. Film je režirao Rob Cohen.[1]

To je prvi film iz istoimenog serijala, a inspirisan je člankom u magazinu Vibe o uličnim trkama u New Yorku.[1] Film u serijalu prate Prebrzi i prežestoki, Tokyo Drift, Brzi i žestoki (2009), Brzi i žestoki 5 i Brzi i žestoki 6.

Scenario[uredi | uredi izvor]

Film je donekle baziran na članku iz časopisa "Racer X", o uličnim ekipama koje se trkaju u japanskim autima kasno noću. Elitni ulični trkač i bivši zatvorenik Dominic Toretto (Vin Diesel) i njegova ekipa Jesse (Chad Lindberg), Leon (Johnny Strong), Vince (Matt Schulze) i Dominicova djevojka Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) su pod sumnjom da kradu tehničke uređaje. Brian O'Conner (Paul Walker) je policajac na tajnom zadatku koji pokušava da sazna ko krade uređaje, a to će uraditi infiltrirajući se u Dominicovu ekipu.

Njegovi nadređeni su agent FBI-ja Bilkins (Thom Barry) i šef losanđeleske policije Tanner (Ted Levine).

Razvojem događaja O'Conner se zaljubljuje u Dominicovu sestru Miju Toretto (Jordana Brewster), te joj priznaje da je policajac na tajnom zadatku i uvjerava je da pođe s njom kako bi spasili njenog brata i prijatelje od vozača kamiona koji se naoružao nakon što se proširila vijest o krađama.

Pronalaze ih u toku pljačke, a prvo nailaze na Letty koja je teško povrijeđena nakon nesreće, a nedugo zatim i na Vincea koji je u kritičnom stanju. Kako bi spasio Vincea, Brian mora otkriti svoj status i poziva medicinsku pomoć. Dominic je bijesan, ali se suzdržava i bježi zajedno s Letty, Mijom i Leonom.

Brian prati Dominica do kuće i želi ga spriječiti u bježanju. U tom trenutku Jesse stiže i izvinjava se za svoje postupke zbog kojih je njihova ekipa postala meta Johnny Tranove (Rick Yune) ekipe. Samo nekoliko trenutaka poslije Tran i njegov partner pucaju i ubijaju Jessea.

Brian i Dominic ih prate, a Dominic tada po prvi put voz očev auto Dodge Charger iz 1970. Dominic stiže Tranovog partnera koji pada s motocikla i ozbiljno se povrijeđuje, a Brian puca i ubija Trana.

Nakon toga, Brian i Dominic se trkaju i pukom srećom izbjegavaju smrt od voza. Dominic ipak doživljava nesreću i prevrće se u autu. Umjesto da ga uhapsi, Brian mu daje ključeve svoje Supre i pušta ga da pobjegne. Nakon završne špice vidimo Dominica kako voza Chevrolet Chevelle SS iz 1970. kroz Baja Californiju u Meksiku.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Prava na naziv (ali ne na priču) su kupljena od filma iz 1955, također zvanog Brzi i žestoki, još jednog filma o utrkama. Prema intervjuu u DVD izdanju, Cohen je inspiraciju dobio iz članka u Vibe magazinu o utrkama u New Yorku, te kad je gledao stvarne ilegalne ulične utrke u Los Angelesu. Scenario je sličan filmu Point Break iz 1991.

Film je sniman na raznim lokacijama u Los Angelesu i dijelovima južne Kalifornije. Ključne lokacije su stadion Dodgersa, Angelino Heights, Silver Lake i Echo Park (u kojem se nalazi Torettova kuća), kao i Little Saigon (kineski dio LA-a). Također, važan je i međunarodni aerodrom San Bernardino, na kojem se održavaju 00Ratovi auta00, a koji je privukao oko 1.500 trkača..[2]

Prije snimanja filma Jordana Brewster i Michelle Rodriguez nisu imale vozačke dozvole, te su morale uzeti časove vožnje tokom snimanja.

U sceni u kući Torettovih, ekipa gleda film Zmaj: Priča o Bruceu Leeju, koji je režirao Cohen.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Elvis Mitchell (2001-06-22). "Getaway Drivers, Take Note: This One's Made for You". The New York Times.
  2. ^ Cinema.com - The Fast and the Furious Production Notes

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]