Dirigent

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dirigent Eugene Tzigane

Dirigent je osoba koja ima ulogu upravljanja/rukovođenja orkestrom i/ili horom tokom izvođenja muzike. Dirigiranje je veoma važno jer samo uz pomoć dobrog dirigenta, članovi koji čine orkestar i hor mogu izvesti muzičko djelo na sinhronizovan, harmoničan i ujednačen način, onako kako je to kompozitor zamislio. Uloga dirigenta je naročito bitna kod promjene tempa. Dirigent se za vođenje grupe muzičara tokom izvedbe muzičkog djela služi pokretima tijela i dirigentskom palicom.

Porijeklo riječi je od lat. dīrigere, a znači upravljati, (ruko)voditi.

Tehnika dirigiranja[uredi | uredi izvor]

Dirigiranje je način kojim se izvođačima muzike komuniciraju umjetnička uputstva. Ne postoje striktna pravila za 'pravilno' dirigiranje i postoji više stilova dirigiranja. Neki dirigenti ne koriste dirigentsku palicu. Bez obzira na stil i (ne)korištenje palice, pokreti dirigenta uvijek moraju imati svoj muzički smisao. Prvenstvena dužnost dirigenta je da zadaje tempo i kritički oblikuje zvuk ansambla. (Tempo u muzici označava brzinu izvođenja muzičkoj djela.)

Postoje određene manje razlike u dirigiranju orkestrom u odnosu na dirigiranje horom. Dirigenti orkestra npr. češće koriste palicu od dirigenata hora. Kaže se još i da orkestar 'prati' dob dirigenta dok hor pjeva u istoj dobi (dob je osnovna vremenska jedinica u muzičkom djelu).

Dirigenti[uredi | uredi izvor]