Dobri Will Hunting

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dobri Will Hunting
Izvorni naslovGood Will Hunting
RežiserGus Van Sant
ProducentLawrence Bender
Scenarist(i)Matt Damon
Ben Affleck
UlogeRobin Williams
Matt Damon
Ben Affleck
Stellan Skarsgård
Minnie Driver
MuzikaDanny Elfman
ŽanrDrama
KinematografijaJean-Yves Escoffier
MontažaPietro Scalia
ProdukcijaLawrence Bender Productions
DistributerMiramax Films
Premijera2. decembar 1997.
Trajanje126 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet10 miliona dolara[1]
Zarada225,9 miliona dolara[2]

Dobri Will Hunting američka je filmska drama, snimljena 1997. godine u režiji Gusa Van Santa, a glavne uloge tumače Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenarij su napisali Affleck i Damon. Film prati 20-godišnjeg školskog čistača iz južnog Bostona Willa Huntinga, nepriznatog genijalca koji je, kao dio odgođenog krivičnog gonjenja, sklopio sporazum nakon napada na policajca da postane klijent kod terapeuta i studira višu matematiku s poznatim profesorom. Kroz terapijske sesije Will ponovo razmatra odnose sa svojim najboljim prijateljem, djevojkom i samim sobom, suočen sa svojom prošlošću i razmišljajući o svojoj budućnosti.

Dobri Will Hunting dobio je odlične kritike i doživio finansijski uspjeh. Zaradio je više od 225 miliona dolara tokom prvih prikazivanja sa skromnim budžetom od 10 miliona dolara. Nominiran je za devet Oscara, uključujući i Oscara za najbolji film. Osvojio je dva: za najboljeg sporednog glumca (Williams) i najbolji originalni scenarij (Damon i Affleck). Nakon smrti Robina Williamsa 2014. magazin The Hollywood Reporter rangirao je film na 53. mjesto na spisku 100 najomiljenijih filmova.[3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dvadesetogodišnji Will Hunting (Matt Damon) iz južnog Bostona samouki je genije koji radi kao čistač na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Slobodno vrijeme provodi opijajući se s prijateljima Chuckiejem (Ben Affleck), Billyjem (Cole Hauser) i Morganom (Casey Affleck). Kad prof. Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) postavi težak matematički problem kao izazov za svoje studente, Will anonimno rješava problem, zapanjivši i studente i samog Lambeaua. Kao izazov za nepoznatog genija, Lambeau objavljuje još jedan, ali teži problem. Lambeau otkriva Willa dok je rješavao problem, ali on bježi iz hodnika. Te noći u baru Will upoznaje Skylar (Minnie Driver), britansku studenticu koja treba diplomirati na Harvardu i koja planira pohađati medicinski fakultet na Stanfordu. Prije nego što ode iz bara daje Willu svoj broj telefona.

Sutradan se Will i njegovi prijatelji potuku s jednom bandom na košarkaškom igralištu, a policija stiže i hapsi Willa. Lambeau prisustvuje njegovom pojavljivanju pred sudom i uviđa koliko je Will inteligentan jer je bio sposoban da se sam brani na sudu. Urgira za njega da mu se oprosti zatvor ako se složi da studira matematiku pod nadzorom Lambeaua i sudjeluje u sesijama psihoterapije. Uz mjere opreza Will se slaže, ali tretira svoje prve terapeute s prezirom i ruga im se. Njegovo odbijanje da se otvori nailazi na nepokolebljiv otpor od raznih terapeuta, koji se svi redom odbijaju baviti njegovim slučajem. U očaju, Lambeau poziva dr. Seana Maguirea (Robin Williams), svog otuđenog, ali mnogo uravnoteženijeg cimera s koledža, koji sada predaje psihologiju na Bunker Hill Community Collegeu. Za razliku od drugih terapeuta, Sean zapravo ispituje Willove odbrambene mehanizme i nakon nekoliko neproduktivnih sesija Will se počinje otvarati.

Willa je posebno pogodila Seanova priča o tome kako je upoznao svoju ženu odustajući od svoje ulaznice za historijsku šestu utakmicu Svjetske serije 1975, nakon čega je doživio ljubav na prvi pogled. Sean ne žali zbog svoje odluke, niti zbog posljednjih godina braka, nakon čega je njegova supruga umrla od raka. To ohrabruje Willa da izgradi odnos sa Skylar iako joj i dalje laže o svojoj prošlosti i ne želi je upoznati sa svojim prijateljima ili joj pokazati svoje neugledno susjedstvo. Will također izaziva Seana da objektivno gleda na svoj život jer nije u stanju krenuti dalje nakon smrti supruge.

Lambeau zakazuje niz intervjua za posao za Willa, ali ih on potcjenjuje slanjem Chuckieja kao svog "glavnog pregovarača". Zatim odbija niz pozicija u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) uz oštru kritiku moralnih pozicija agencije. Skylar pita Willa da se preseli u Kaliforniju s njom, ali on odbija i govori joj da je siroče i da ga je njegov očuh fizički zlostavljao. Will raskida vezu sa Skylar i kasnije galami na Lambeaua, odbacujući matematička istraživanja na kojima je radio. Sean ističe da je Will tako vješt u predviđanju budućih neuspjeha u svojim međuljudskim odnosima da ih namjerno sabotira kako bi izbjegao emocionalnu bol. Kad Will odbija dati iskren odgovor o tome šta želi uraditi sa svojim životom, Sean mu pokazuje vrata da napusti prostoriju. Will kaže Chuckieju da želi biti običan radnik do kraja života. Chuckie odgovara da bi bilo uvreda za njegove prijatelje da Will ne iskoristi svoj potencijal i da mu je najveća želja da Will ode negdje u potrazi za nečim većim.

Will ulazi baš u trenutku žučne rasprave između Seana i Lambeaua o njegovom potencijalu. Sean i Will odaju tajnu jedan drugom da su obojica bili žrtve zlostavljanja djece. Sean pomaže Willu da shvati da je on ustvari žrtva svojih unutrašnjih demona i da prihvati činjenicu da to nije njegova krivica. Sean tješi Willa i plače podsjećajući se na više od 20 godina trauma. Will odlučuje prihvatiti jednu od ponuda za posao koje mu je sredio Lambeau. Nakon što je pomogao Willu da prebrodi svoje probleme, Sean se miri s Lambeauom i odlučuje otići na godišnji odmor i putovati svijetom. Kada su mu prijatelji predstavili prepravljeni Chevrolet Nova kao poklon povodom njegovog 21. rođendana, Will odlučuje otkazati sve poslovne ponude i odlazi u Kaliforniju da ponovo nađe Skylar. Nešto kasnije Chuckie ide do Willove kuće da ga pokupi, ali ga, na njegovu radost, ne zatječe tamo. Sean izlazi iz njegove kuće i pronalazi pismo u njegovom poštanskom pretincu, u kojem, na njegovo zadovoljstvo, kaže da se ide naći sa Skylar. Tokom završne špice vidi se Willov auto dok vozi autoputem prema Kaliforniji.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Matematički problem[uredi | uredi izvor]

Patrick O'Donnell, profesor fizike na Univerzitetu u Torontu, služio je kao matematički savjetnik za vrijeme snimanja filma.[4]

Prva prekretnica u radnji filma događa se kada se na školskoj tabli pojavljuje matematički problem s matricama povezanosti:

i njen kub

kao odgovor na problem koji je postavio prof. Lambeau.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Good Will Hunting (1997) - Financial Information". The Numbers. Pristupljeno 17. 4. 2016.
  2. ^ "Good Will Hunting (1997)". Box Office Mojo. Pristupljeno 27. 1. 2015.
  3. ^ "Best Hollywood Movies of All Time". The Hollywood Reporter. 25. 6. 2014. Pristupljeno 10. 10. 2016.
  4. ^ O'Donnell se oslanjao na djelo Teorija grafova i teoretska fizika Franka Hararyja, u kojem je na str. 63 P. W. Kasteleyn pisao o "teoriji grafova i fizici kristala".
  5. ^ Burkard Polster i Marty Ross (2012), Math goes to the Movies, Johns Hopkins University Press, str. 9; ISBN 1-4214-0483-4.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]