Ebro

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ebro
Valle del Ebro.jpg
Dužina 910 km
NM izvora 1,980
Prosječni protok 426 m3/s
Površina sliva 80,093 km2
Izvor Pico de los Tres Mares
Ušće Sredozemno more
Pritoke Oca, Oja, Tirón, Najerilla,
Iregua, Cidacos, Alhama, Jalón,
Huerva, Martín, Guadalope, Matarraña,
Nela, Jerea, Bayas, Zadorra,
Ega, Aragón, Gállego, Segre
Države Španija
Gradovi Miranda de Ebro, Logroño, Zaragoza, Flix, Tortosa i Amposta
Sliv sredozemni

Ebro (katal. Ebre) je najvoluminoznija rijeka u Španiji. Izvire u Fontibreu, teče kroz gradove kao što su Miranda de Ebro, Logroño, Zaragoza, Flix, Tortosa i Amposta, i zatim se ulijeva u Sredozemno more u provinciji Tarragona.

Rimljani su nazvali rijeku Iberus flumen (Iberska rijeka, po Iberskom poluostrvu), ali se pretpostavlja da naziv dolazi i od grčke riječi Hèvros.

Delta rijeke[uredi | uredi izvor]

Delta rijeke Ebro je jedno od najvećih močvarnih područja u zapadnom Mediteranu. Delta se u historiji veoma brzo širila što se može vidjeti po mjestu Amposta. U 4. vijeku ovaj grad je bio luka, dok se danas nalazi duboko u kopnu. Ovo se dešava kao posljedica nanosa sedimenta rijekom.

Delta je danas razvijeno poljoprivredno područje za uzgoj riže, voća i povrća. Na području delte živi oko 300 vrsta ptica. Većina delte se nalazi u sklopu parka prirode uspostavljnog 1983. godine.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Ebro