Ementaler

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ementaler

Ementaler (njem. Emmentaler) je polutvrdi sir, koji izvorno potiče iz doline Emmental u švicarskom kantonu Bern, a danas se njegove različite varijante proizvode širom svijeta. Ovaj sir sadrži 45% masnoće.

Ementaler je polutvrdi sir, žute boje sa karakterističnim rupama. Posjeduje pikantan, ali ne oštar ukus. Za proizvodnju ementalera koriste se tri vrste bakterija: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus i Propionibacter shermani. U kasnijoj fazi proizvodnje sira, P. shermani troši mliječnu kiselinu proizvedenu od strane drugih bakterija i oslobađa ugljen-dioksid koji se skuplja u balončićima i tako nastaju karakteristične rupe u siru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Ementaler