Fernando Savater

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fernando Savater

Fernando Fernández-Savater Martín (bosanski: Fernando Savater) (San Sebastian, 21. juni 1947 - ), španski filozof i esejist, uglavnom poznat po svojim popularnim knjigama o etici i novinskim člancima i esejima.

Fernando Savater je bio profesor etike na Baskijskom zemaljskom univerzitetu preko jedne decenije. trenutno je profesor filozofije na Complutense univerzitetu u Madridu.

Savater je bio aktivan član nekoliko organizacija koje se bore za mir i protiv terorizma u Baskiji. kao što su Movimiento por la Paz y la No Violencia, Gesto por la Paz, El Foro de Ermua i trenutno Basta Ya.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Ensayo sobre Cioran (1974)
  • Panfleto contra el Todo (1978)
  • Caronte aguarda (1981)
  • La tarea del héroe (1981)
  • Invitación a la ética (1982)
  • La infancia recuperada (1983)
  • Sobre vivir (1983)
  • Las razones del antimilitarismo y otras razones (1984)
  • El contenido de la felicidad (1986)
  • Ética como amor propio (1988)
  • Amadorova etika (Ética para Amador) (1991)
  • Política para amador (1992)
  • Sin contemplaciones (1993)
  • Despierta y lee (1998)
  • Las preguntas de la vida (1999)
  • Perdonen las molestias (2001)
  • El Gran Laberinto (2005)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Fernando Savater
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: