Gnom

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedna od ilustracija gnoma

Gnomi su fiktivna bića koja se često pojavljuju u fantastičnim romanima. Najčešće oni predstavljaju mala stvorenja koja žive na ili pod zemljom. Često ih se poistovjećuje sa vrtnim patuljcima, pa su oni nerijetko zamišljeni kao mali bradati čovječuljci u odjeći čarobnjaka.

U trilogiji Gospodar prstenova su predstavljeni kao stidljive dobroćudne kreacije koje žive ispod zemlje. Prema Tolkinu, oni su sjajni mehaničari i inženjeri. Stvaraju mnoge mašine. Njihovo glavno vozilo su mehanički hodači. Njihov grad su uništila podzemna čudovišta i otad žive sa patuljcima.

Također se pojavljuju i u romanima Harry Potter. J. K. Rowling ih je predstavila kao male priglupe stvorove smećkaste kože i glave oblika krompira koji žive u velikim vrtovima. Obično žive u grupama i nemaju magične sposobnosti. Rowlingova spominje proces razgnomljavanja, odnosno, čišćenja vrtova od gnoma. Razgnomljavanje se vrši tako što se uzme gnom, zavitla se njime i baci se što dalje, tako da se ne zna sam vratiti u svoje sklonište. Također spominje da se to treba brzo uraditi jer bi inače gnom ugrizao svojim malim, ali oštrim zubićima osobu koja razgnomljava vrt.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: