Grb Dominikanske Republike

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Dominikanske Republike

Grb Dominikanske Republike sastoji se iz štita u čijoj osnovi je bijeli ravnokraki krst sa naizmjenična 2 crvena i 2 plava polja, sa čije lijeve strane je palmina grana a sa desne maslinova grančica. Iznad štita nalazi se plava traka na kojoj je ispisan nacionalni moto: "Dios, Patria, Libertad" (Bog, Domovina, Sloboda). Ispod štita je na crvenoj traci (čiji se krajevi ponekad prikazuju i orijentisani na gore) ispisano Republica Dominicana. U centru štita je Biblija, otvorena na Jevanđelje po Ivanu, 8:32, gde piše "Y la verdad os hará libres" (I istina će vas izbaviti), sa malim krstom iznad. Sa svake strane Biblije i krsta nalaze se po tri koplja od kojih po dva nose zastavu Dominikanske Republike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: