Grb Bahama

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Bahama

Grb Bahama čini štit podjeljen na dva nejednaka horizontalna dijela. U donjem dijelu je brod jedrenjak, a u gornjem zlatno Sunce na plavom polju. Šljem na vrhu štita je frontalno orijentisan, zlatne boje, sa plavo-zlatnim vijencem. Na vrhu grba je školjka. Držači štita su sabljarka i flamingos. Odjeljak grba je podjeljen na dva dijela - prikaz mora ispod sabljarke i travnjak ispod flamingosa. Na zlatnoj traci ispisan je moto - "Forward, upward, onward together" (Naprijed, više, dalje zajedno).

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Brod predstavlja karaku Santa Marija Kristofora Kolumba, koja plovi pod Suncem. Držači štita su nacionalne životinje Bahama, a na dnu se nalazi nacionalni moto, dok odjeljak simbolizuje geografiju ostrva - more i kopno. Školjka na vrhu simbolizuje raznovrsnu morsku floru i faunu ostrva.

Jarke boje na grbu predstavljaju sjajnu budućnost ostrva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: