HAARP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
HAARP
Antene HAARPa

HAARP (skraćenica za engl. High Frequency Active Auroral Research Program, Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) američki je civilni i vojni istraživački program pri kojem se koriste visoko frekventni radiotalasi za istraživanje gornjih djelova zemljine atmosfere (osobito ionosfere).

Druga svrha je istraživanje širenja radiotalasa, komunikacije i navigacije. Nalazi se sjeveroistočno od mjesta Gakona na Aljasci, a projektom upravlja Univerzitet Aljaske, US Air Force i Ratna mornarica SAD. Ukupno je 14 univerziteta je bilo uključeno u planiranje sistema.

HAARP je nastao od patentiranih istraživanja Bernarda Eastlunda i Nicholasa Christofilosa 1980. godine.

Slični projekti u drugim zemljama[uredi | uredi izvor]

Slična istraživanja nalaze se u nekoliko drugih zemalja:

Kritika[uredi | uredi izvor]

HAARP je predmet raznih teorija zavjere u kojima se označava kao "tajni projekat" i povezuje sa nastancima prirodnih katastrofa poput potresa, poplava i vulkanskih erupcija.

Civilni zaposlenici projekta dolaze s nekoliko univerziteta i privatnih kompanija, kao, naprimjer, Univerziteta Aljaske, Univerziteta Stanford, Univerziteta Massachusettsa, Univerziteta Clemson, Državnog univerziteta Penn, Dartmouth Collegea, Univerziteta u Tulsi, Univerziteta Marylanda i Univerziteta Cornell. Fotografije projekta nisu tajne i dostupne su javnosti. Redovno se održavaju dani otvorenih vrata", a studenti mogu raditi praksu na stanici HAARP-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]