Halid Hadžimulić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Halid ef. Hadžimulić (rođen 16. oktobra 1915. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina - umro 8. januara 2011. godine. u Sarajevu[1][2]) bio je jedan od najcjenjenijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mekteb je završio u Džininom sokaku pred svojim ocem Ali-ef Hadžimulićem. Hifz je završio za dvije godine (1923-1924.), ali je polagao i zvanično postao hafiz 1963. godine. Hafiska dova je proučena 25. aprila 1963. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu, a dovu je proučio hafiz Asim-ef. Sirćo. Završio je Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu 1937. godine. Studirao je filološke fakultete u Zagrebu i Sarajevu. Poznavao je sedam jezika: arapski, perzijski, turski, francuski, njemački, engleski i latinski . Bio je dugogodišnji službenik Gazi Husrev-begove biblioteke, glavni imam i hatib Careve džamije u Sarajevu, te predavač Mesnevije. Iza njega su ostali brojni prijevodi i obrađeni rukopisi.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Umro je u Sarajevu, 8. januara 2011. godine. Dženazu namaz mu je klanjao Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Ukopan je pored novosagrađene Bakr babine džamije, na At mejdanu, u Sarajevu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]