Hjalmar Söderberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Emil Fredrik Söderberg
Rođenje (1869-07-02) 2. juli 1869.
Švedska
Smrt14. oktobar 1941(1941-10-14) (72 godine)
Danska

Hjalmar Emil Fredrik Söderberg (2. juli 1869. - 14. oktobar 1941.) je švedski pisac, pjesnik i novinar. Njegovi radovi obično sadrže melanholične i nesretno zaljubljene protagoniste, ali i opise savremenog grada Štokholma. Söderberg je jako poštovan u svojoj domovini i ponekad se čak uspoređuje sa August Strindbergom, narodnim bardom.

Söderberg se počeo baviti pisanom riječju kada se zaposlio u švedskim dnevnim novinama Svenska Dagbladet kada je imao samo 20 godina. Šest godina kasnije je izdao svoj prvi roman Förvillelser (Priviđanja) (1895.), napisan sa stajališta mladog kicoša koji bezciljno luta metropolom, bezbrižno trošeći novac i ljubav. Kao nastavak njegovom izdanju Historietter (Anegdote) iz 1898., zbirka od dvadeset kratkih priča Martin Bircks Ungdom (Mladost Martina Bircka) je izdana 1901. godine. Mnogi smatraju da Söderbergovo najveće djelo je njegov roman Doktor Glas iz 1905.

U svojim kasnim godinama, Söderberg se okrenuo novinarstvu i teološkim studijama. Bio je žestoki protivnik nacizma i napisao je mnoštvo članaka na ovu temu u novinama Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Umro je u Danskoj, a sahranjen je na groblju Vestre Kirkegård u Kopenhagenu.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Citati[uredi | uredi izvor]

  • Vjerujem u požudu za mesom i neizlječivu bijedu duše.