Hrvatska narodna zajednica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) je politička stranka, koja pretežno djeluje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osnivač je bio dr.Ivo Pilar iz Tuzle. Stranka je obnovila svoj rad nakon rata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik joj je dr. Milenko Brkić, a sjedište u Mostaru. Promijenila je razna politička stajališta, od protivljenja politici HDZ BiH, do koalicije s HDZ BiH (za izbore 2002. i 2006.), do ujedinjenje sa HSP BiH 2010. godine[citat potreban]. U februaru 2010. su predsjednici tri hrvatske stranake u BiH, Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Zvonko Jurišić, Hrvatske narodne zajednice Milenko Brkić i Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne Petar Milić u Mostaru potpisali sporazum o ujedinjavanju te tri stranke u jednu, pod nazivom Hrvatska stranka prava BiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Hrvatska narodna zajednica koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.