Huastecos

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Migracija Huastecosa

Huastecos (Huasteki), isto tako poznati kao Huaxtec, su domorodački narod u Meksiku.

Historija[uredi | uredi izvor]

U prošlosti su živjeli u državama Hidalgo, Veracruz, San Luis Potosí i Tamaulipas duž toka rijeke Panuco i duž obale Meksičkog zaljeva. Huasteci se također nazivaju (naročito između sebe) Teenek.

Godine 1450. su Huastecose pokorili Asteci pod vodstvom Moctezume I. Između 1519. i 1530. su ih pokorili Španci. S time je došla i katolička vjera te su prisiljeni nositi odjeću.

Kultura[uredi | uredi izvor]

U prekolumbijsko vrijeme Huastecosi su bili dio mezoameričke kulture te su poznati po stepenastim piramidama, gradovima i grnčarstvu. Od ostalih mezoameričkih civilizacija su se razlikovali po tome što nisu nosili odjeću. Među ostalim mezoameričkim narodima i civilizacijama su bili cijenjeni po muzičkoj nadarenosti.

Huastecosi danas[uredi | uredi izvor]

Danas Huastekosa ima oko 80.000. Govore Huastecos jezikom iz porodice Maja jezika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: