Informacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Riječ "Wikipedia", prikazana binarno

Svaki signal ili podražaj koji prođe put od izvora kroz kanal komuniciranja do primaoca i uspije mu se nametnuti kroz svojstvo distinkcije je informacija. To je skup znakova i simbola tako da imaju puno značenje za osobu koja ih koristi. Informacija je svaki podatak koji ima određenu korist za osobu koja ga koristi.

Informacija kao poruka[uredi | uredi izvor]

S pojmom informacija susrećemo se u najraznovrsnijim situacijama, od upotrebe u svakodnevnom životu do one u specijaliziranim naučnim područjima. Ona predstavlja osnovno obilježje infromacijskog doba, informacijske nauke, tehnologije i društva. Od mnoštva značenja koja posjeduje, u ovom dijelu obrađen je onaj aspekt informacije koji ju povezuje s konceptom poruke.

Budući da se podatak i informacija nerijetko koriste kao sinonimi, važno je napraviti distinkciju između njih. Naime, definicija informacije glasi da su to podaci stavljeni u značenjski kontekst, dok je podatak izvan konteksta. Drugim riječima, podatak je beskoristan sve dok ne prenosi neku informaciju.

Prema sljedećoj definiciji informacija je skup znakova koji primaocu nešto znače, odnosno otkrivaju nešto novo. Informacija je pojam s mnogo značenja u zavisnosti od konteksta, ali je kao pravilo usko povezana s konceptima kao što su značenje, znanje, percepcija, instrukcija, komunikacija i razni mentalni procesi. Jednostavno rečeno, informacija je primljena i shvaćena poruka. Ali prije svega, ona je rezultat procesiranja, manipuliranja i organiziranja podataka na načina da isti nadograđuju znanje osobe koja informaciju prima.

Komunikacijska teorija je numerički prikaz nesigurnosti ishoda. Povezujemo je s entropijom informacije, a samim tim i sa relevantnošću poruke, tj. koliko nam je data informacija od koristi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Informacija koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: