Isusovo uskrsnuće

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
"Uskrsnuće"; Tischbein, 1778.

Isusovo uskrsnuće ili Isusovo vaskrsenje (također poznato kao uzašašće; resurekcija) je prema Novom zavjetu, naročito evanđeljima, čin Isusovog uskrsnuća i uzašašća na Nebo, tj. drugi svijet ili vječni život. Isus je posjedovao moć da dadne život da bi ponovo oživio, u svojstvu čovjeka i Boga kao i Obećanog Mesije. Prema evanđeljima, Isus je razapet na križu i nakon svoje ljudske smrti je trećeg dana oživio kao Bog i uskrsnuo je na Nebo. Ovaj biblijski čin kršćani slave kao Uskrs.

Većina kršćana, koji inače ne tumače doslovno sve dijelove Biblije, prihvataju Isusovo uskrsnuće kao historijsku činjenicu koja je od središnje važnosti za njihovu vjeru. Liberalniji kršćani, ne vjeruju u tjelesno nego samo u duhovno uskrsnuće. Nekršćani pak smatraju ovu priču kao alegoriju i legendu.Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: