Jakob Finci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jakob Finci
Rođenje 1. oktobar 1943.
Rab, Hrvatska
Nacionalnost Jevrej, Bosna i Hercegovina
Zanimanje Ambasador

Jakob Finci (1. oktobar 1943, Rab-) je ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj. Nakon gimnazije, završio je Pravni fakultet u Sarajevu i od 1966. radi kao pravnik - stručnjak za međunarodno trgovinsko pravo.

1991. je bio jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva La benevolencija i prvi njegov potpredsjednik. Na dužnosti predsjednika ovog društva nalazi se od 1993. 1995. je izabran za prvog predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik je asocijacije FONDEKO i član asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Od septembra 1996. do aprila 2000. se nalazi na dužnosti izvršnog direktora Otvorenog društva BiH - Soroš fondacije za Bosnu i Hercegovinu. Od 2000. godine do 2008. bio je prvi direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine. Od 2008. je ambasador Bosne i Hercegovine za Švicarsku. Specijalista je za trgovačko pravo, privatizaciju i organizaciju humanitarnog rada. Održao je niz predavanja o ovim temama i sudjelovao na brojnim međunarodnim skupovima i konferencijama.

Finci trenutno obavlja funkciju predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Jakob Finci koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: