Jay-Z

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jay-Z
Jay-Z @ Shawn 'Jay-Z' Carter Foundation Carnival (crop 2).jpg
Država Flag of the United States.svg SAD
Karijera 1986 - sada
Rođenje 4. decembar 1969. (43 god.)
Brooklyn, New York City, SAD
Žanr Hip-hop
Instrument Vokal
Izdavač Def Jam, Roc-A-Fella, Roc Nation
Zanimanje Reper, muzički producent, poduzetnik
Angažman Beyoncé, Foxy Brown, Jaz-O, Justin Timberlake, Kanye West, Linkin Park, Memphis Bleek, R. Kelly, Swizz Beatz, The Notorious B.I.G.
URL Oficijelna stranica
Album
Magna Carta Holy Grail The Blueprint 3 American Gangster
(2013) (2009) (2007)

Shawn Corey Carter poznatiji kao Jay-Z (New York City, New York 4. decembra 1969.), američki je reper, te osnivač i predsjednik izdavačkih kuća Roc-A-Fella i Def-Jam. Uz to je i suvlasnik newyorškog kluba 40/40. Jay-Z je jedan od najuspješnijih repera 1990-ih i proglašen je za jednog od najboljih repera ikad. Dosad je objavio čak deset albuma, najnoviji je American Gangster. Jay Z je također bio saradnik mnogim mladim muzičkim grupama. Na primjer, sa grupom Linkin Park uradio je cijeli mash up album, pa je kasnije postao producent samostalnom projektu Mikea Shinode, Fort Minor.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Jay-Z je u vezi s poznatom RnB pjevačicom Beyoncé Knowles i kao par su 2006. dospjeli na listu 100 najuticajnijih ljudi te godine. U martu 2008. par se vjenčao u New Yorku.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1996. Reasonable Doubt
  • 1997. In My Lifetime, Vol. 1
  • 1998. Vol. 2... Hard Knock Life
  • 1999. Vol. 3... Life and Times of S. Carter
  • 2000. The Dynasty: Roc La Familia
  • 2001. The Blueprint
  • 2001. Jay-Z: Unplugged
  • 2002. The Blueprint 2: The Gift & the Curse
  • 2003. The Black Album
  • 2006. Kingdom Come
  • 2007. American Gangster
  • 2009. Blueprint 3
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: