LL Cool J

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
LL Cool J
LL Cool J at 2007 MyCoke Fest in Atlanta.JPG
Država St. Albans, Queens, New York City
Karijera 1985.-danas
Rođenje 14. januar 1968.
Žanr Hip hop
Izdavač Def Jam/Violator
Zanimanje Muzičar
URL Službene stranice
Album
Exit 13 Todd Smith The DEFinition
(2008.) (2006.) (2004.)

LL Cool J (rođen James Todd Smith III[1]) 14. januar 1968. godine u New Yorku, je američki hip hop umjetnik i glumac.

LL Cool J je skraćenica za Ladies Love Cool James. Najbolje je poznat po romantičnim pjesmama kao što su ‘’’I Need Love’’’ i ‘’’Hey Lover’’’ mada i po pionirskim radovima kao što su "I Can't Live Without My Radio", "I'm Bad", "Mama Said Knock You Out", i "Doin it". Također je poznat po imenima Mr.Smith, Luscious Lips Cool J, Uncle L

Također se pojavio u mnogim filmovima. Jedan je od malo hip hop umjetnika koji je uspješno znao da se zadrži na sceni duže od dvije decenije. Uspješno je snimio 12 albuma uključujući jedan album sa njegovim najvećim hitovima. Uskoro će izdati njegov 13. album pod imenom “Exit 13” i sa tim će završit ugovor koji je napravio prije 22 godine sa izdavačkom kućom Def Jam Recordings. To je do sada bio najduži ugovor koji je ijedan hip hop umjetnik imao sa ijednom izdavačkom kućom. Momentalno živi u New Yorku sa njegovom suprugom i četvoro djece.

Sarađivao je sa mnogim pjevačima kao što su Dr. Dre, Boyz II Men, Jennifer Lopez i mnogi drugi.

Osvojio je mnoge nagrade među kojima se nalaze i dvije Grammy u 1991 i 1997.

Biznismen[uredi | uredi izvor]

LL je počeo vlastitu izdavačku kuću u 1993. godini pod nazivom P.O.G. (Power Of God / Božija Moć) i formirao kompaniju “Rock The Bells” da producira muziku. Imao je manje uspjehe sa umjetnicima kao što su Amyth, Smokeman and Simone Starks.

Bio je suvlasnik izdavačke kuće Def Jam ali je prodao svoje dionice i odbio ponudu da bude pretsjednik ove kompanije. Nije vjerovao da je dovoljno iskusan za taj posao.

Moda[uredi | uredi izvor]

LL Cool J je također otvorio vlastitu modnu kuću pod imenom “Tod Smith”. U saradnji sa Dolce&Gabbana i Marks&Spencer proizvodi odjeću za skuplji segment tržišta dok također planira da osnuje još jednu marku za niži segment sa jeftinijim cijenama pod imenom “T.S.”.

LL je prije sarađivao sa modnom kućom TROOP i pomogao sa osnivanjem modne kuće FUBU u ‘90im.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Filma Uloga
1985 Krush Groove
1986 Wildcats
1991 The Hard Way
1992 Toys
1995 Out-of-Sync
1997 Touch
1998 Caught Up
Woo
Halloween H20: 20 Years Later
1999 Deep Blue Sea
In Too Deep
Any Given Sunday
2000 Charlie's Angels
2001 Kingdom Come
2002 Rollerball
2003 Deliver Us from Eva
S.W.A.T.
2004 Mindhunters
2005 Edison
2006 Last Holiday
2007 Slow Burn
Heartland

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: