Umjetnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Članak iz kategorije:
Umjetnost
Podkategorije

Arhitektura · Dizajn
Film · Fotografija
Književnost · Muzika
Scenska umjetnost
Slikarstvo · Skulptura
Pozorište · Kiparstvo

Srodne kategorije

Kultura

Umjetnik se može definirati kao osoba koja, baveći se jednom ili više aktivnosti iz širokog spektra ljudskog djelovanja, potaknut umjetničkim nadahnućem, uz talenat i osjećaj za lijepo (estetska vrijednost), stvara umjetnička djela kojim izražava svoju kreativnost, misli i osjećanja i na taj način komunicira sa svijetom. U svakodnevnom i akademskom životu pojam umjetnik se najčešće odnosi na osobu koja stvara djela iz likovne umjetnosti. Međutim, umjetnicima možemo smatrati i one koje stvaraju lijepu muziku, književna djela i druge vrste umjetnosti.

Čovjek je jedino biće koje teži ka ljepoti i lijepom i koje može stvarati i doživljavati lijepo.

Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) je u djelu Šta je umjetnost? (ruski: Что такое искусство? 1897.) pokušao definirati umjetnost koristeći se pojmovima dobro, istinito i lijepo. Između ostalog, napisao je: "Kad čovjek u sebi oživi osjećanje koje je sam doživio, i oživivši ga u sebi, pomoću pokreta, linija, boja, tonova ili formi izraženih riječima, tako ga prenese da i drugi ljudi dožive isto osjećanje - tako umjetnost djeluje".

Tradicionalno, spisak umjetnosti navodi ih šest; s pojavom filma nastala je sedma umjetnost, a pojavom stripa i deveta. Sa razvojem društva, nauke i tehnologije nastaju i nove mogućnosti za umjetničko izražavanje.

Vrste umjetnosti

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]