Will Smith

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Will Smith
Will Smith
Rodno ime Willard Christopher Smith, Jr.
Rođenje 25, Septembar 1968
Wynnefield, zapadna Philadelphia, Pennsylvania
Pseudonim(i) The Fresh Prince
Godine rada 1987–
Suprug/a Jada Pinkett Smith
Službena stranica www.willsmith.com

Will Smith (Philadelphia, 25. septembra 1968.), američki filmski glumac i hip hop pjevač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u siromašnoj porodici kao jedno od četvero djece, Smith već u dvanaestoj godini počinje repati te 1989. zajedno sa svojim prijateljem, rapperom Jeffom Townesom, osvaja prvog Grammyja za najbolji rap performans s pjesmom Parents Just Don't Understand. To je bio samo početak njegove uspješne karijere.

Ispekavši zanat u hvaljenoj TV-seriji The Fresh Prince of Bel-Air, Smith svojim šarmom ubrzo osvaja i na filmskim platnima. Zahvaljujući ulogama u Where the Day Takes You (1992.), Made in America (1993.) i Six Degrees of Separation (1993.) osvojio je povjerenje kritičara i publike te ostvario uvjete za nastavak filmske karijere. Dvije godine kasnije slijedi prvi veći komercijalni uspjeh s filmom Bad Boys, a 1996. snima blockbuster Independence Day.

Slijede filmovi Enemy of the State i Wild Wild West. Godine 1999. Smith se posvećuje pripremama za zahtjevan lik Muhammada Alija u filmu Ali, koji je izašao 2001. Smith je za tu ulogu morao dobiti dvadeset kilograma i odrađivati treninge s Alijevim bivšim trenerom, što je rezultiralo snimanjem filma bez kaskadera. Fascinira činjenica kako su svi udarci u filmu bili pravi, a trud se svakako i potvrdio prvom oskarovskom nominacijom u kategoriji za najboljeg glumca.

Godine 2002. Smith snima dva nastavka, Men in Black II i Bad Boys II te se kao producent posvećuje komediji Showtime. Romantičnom komedijom Hitch (2005.) osvaja srca brojnih obožavateljica i bilježi rijetku brojku od pet uzastopnih naslova koji su premašili sto milijuna zarađenih dolara. Taj niz sačinjavaju, osim spomenutih nastavaka, i film I, Robot te animirani film Shark Tale (oba 2004.) Nakon toga Smith snima još socijalnu dramu The Pursuit of Happyness te znanstvenofantastične hitove I Am Legend i Hancock.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Druge biljeske
1990 Saturday Morning Videos Domaćin TV
In Living Color Razne uloge TV
The Perfect Date - "ABC Afterschool Specials" Hawker TV
The Fresh Prince of Bel-Air William "Will" Smith TV (1990-1996)
1992 Blossom Fresh Prince TV, Cameo
Where the Day Takes You Manny
1993 Made in America Tea Cake Walters
Six Degrees of Separation Paul
1995 Bad Boys Detective Mike Lowrey
1996 Independence Day Captain Steven "Steve" Hiller, USMC
1997 Men in Black James Darrell Edwards / Agent J
1998 Enemy of the State Robert Clayton Dean
1999 Torrance Rises Cameo
Wild Wild West Captain James "Jim" West
2000 Welcome to Hollywood Sebe
The Legend of Bagger Vance Bagger Vance
2001 Ali Muhammad Ali Nominiran - Academy Award for Best Actor
2002 Men in Black II James Darrell Edwards / Agent J
Girlfriend by B2K Sebe Musički video
2003 Bad Boys II Detective Mike Lowrey
2004 A Closer Walk Narator Dokumentarac
Jersey Girl Sebe Uncredited Cameo
American Chopper Sebe TV, Cameo
I, Robot Detective Del Spooner Producent
Shark Tale Oscar Glas
2005 There's a God on the Mic Dokumentarac
Hitch Alex "Hitch" Hitchens Producent
2006 The Pursuit of Happyness Chris Gardner Producent, Nominiran - Academy Award for Best Actor
2007 I Am Legend Dr. Robert Neville Producent
2008 Hancock John Hancock Producent
Lakeview Terrace Producent
The Secret Life of Bees Producent
Seven Pounds Ben Thomas Producent

Box office zarada[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Budžet Zarada (US) Zarada (Širom svijeta bez US)
1993 Made in America N/A $44,942,695 $104,942,695
1993 Six Degrees of Separation N/A $6,410,676 N/A
1995 Bad Boys $23m $65,807,024 $141,407,024
1996 Independence Day $75m $306,169,268 $816,969,268
1997 Men in Black $90m $250,690,539 $589,390,539
1998 Enemy of the State $90m $111,549,836 $250,649,836
1999 Wild Wild West $170m $113,745,408 $222,105,681
2000 The Legend of Bagger Vance $80m $30,695,227 $39,459,427
2001 Ali $107m $58,183,966 $87,713,825
2002 Men in Black II $140m $190,418,803 $441,818,803
2003 Bad Boys II $130m $138,396,624 $273,339,556
2004 I, Robot $120m $144,801,023 $347,234,916
2004 Shark Tale $75m $160,861,908 $367,275,019
2005 Hitch $70m $179,495,555 $368,100,420
2006 The Pursuit of Happyness $55m $163,566,459 $307,069,059
2007 I Am Legend $150m $256,393,010 $584,137,442
2008 Hancock $150m $227,946,274 $624,029,371

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: