Kacušika Hokusaj

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
K. Hokusai, Zmaj iznad Fuđija

Kacušika Hokusai (葛飾北斎, Katsushika Hokusai; vjerovatno 31. oktobar 1760, Edo - današnji Tokio - 10. maj 1849) japanski slikar i drvorezac, jedan od najznačajnijih japanskih umjetnika.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hokusaijevi su roditelji nepoznati. S tri godine bio je posvojen od Nakađime Isea. U dobi od osamnaest godina, nakon što je imao iskustva kao drvorezac, započeo je raditi u radionici Kacugave Šunsa. 1779. objavio je svoje prve radove. 1785. morao je napustiti radionicu, budući da nije slijedio umjetničke principe njegovog majstora.

Iako se Hokusai povezivao s različitim japanskim umjetničkim stilovima, ostao je stilski nezavisan. Dio svog života živio je u teškom siromaštvu pa je, i nakon što je sa svojim umjetničkim ostvarenjima mogao zarađivati novac, živio siromašno i opisao se na kraju svog života ponosno kao zemljoradnik.

Hokusai se tokom cijelog svog života posvetio proširivanju svog umjetničkog izraza. Na samrtnoj postelji navodno je rekao: Da mi je nebo poklonio još pet života, bio bih veliki slikar.

Hokusai je izradio isključivo pejzaže s motivom planine Fuđi.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: