Kurir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kurir (francuski courrier) je osoba koja osobno dostavlja nečije poruke ili pakete, najčešće brže od redovne poštanske službe ili van njenog sistema. Ukoliko je riječ o više kurira u okviru neke organizacije, riječ je o kurirskoj službi.

Dok su nekad kuriri bili jedino ili glavno sredstvo za prenošenje različitih informacija, u savremenom društvu su ih zamijenile telekomunikacije, te se danas koriste isključivo za slanje najpovjerljivijih podataka.

Uz kurirske službi u okviru organa države, te diplomatske kurire, kurirske službe posjeduju i neke poslovne kompanije, ali također postoje i kurirske službe kao djeluju kao samostalne tvrtke za račun privatnih klijenata. Među njima su danas najpoznatije UPS, DHL i FedEx.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: