Lidice

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lidice, Spomenik pobijenoj djeci Lidica

Lidice (njem. Liditz) je općina u okrugu Kladno u Češkoj. Nalazi se pet kilometara istočno od Kladnog i 20 km zapadno od Praga u Středočeský oblasti. Za vrijeme drugog svjetskog rata selo Lidice je srušeno i stanovištvo pobijeno od strane njemačkih nacista. Novo naselje izgradeno je 300 m dalje nakon rata. 27. maja 1942. godine ubijen je u atentatu u Pragu visoki SS oficir Reinhard Heydrich, koji je bio zadužen za područje Češke i Moravske za vrijeme njemačke okupacije. 9. juna 1942. kao odmazdu jedinice Gestapoa, SD i pod komandom Waffen-SS oficira Lidice su opkoljene i svi dolazni putovi su blokirani. Te su noći svi muškarci stariji od 15 godina u dvorištu porodice Horák i strijeljani. Ukupno je ubijeno 172 muškarca, dok su devet muškaraca i sedam trudnih žena odvedeni u Prag. Muškarci su pobijeni, a ženama je dozvoljeno da se porode, te su im djeca oduzeta i one su, kao i 195 drugih žena deportovane u koncentracioni logor Ravensbrück. Selo je zapaljeno, minirano i razoreno. Djeca cu odvedena u Łódź te dijelom pobijena u gasnim komorama.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: