Lokus (genetika)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kraći i duži kraj hromozoma
Komponente hromozoma :

(1) Hromatid
(2) Centromer
(3) Kraći (p) kraj
(4) Duži (q) kraj
Primjer traka

Na polju genetike i evolutivne komputacije, lokus predstavlja specifičnu lokaciju gena ili DNK-sekvence na hromozomu. Varijanta DNK-sekvence na datom lokusu naziva se alel. Poredana lista lokusa poznatih za pojedinačni genom naziva se genetska mapa. Mapiranje gena jeste proces kojim se određuje lokus za pojedinačnu biološku osobinu.

Diploidne i poliploidne ćelije čiji hromozomi imaju iste alele datog gena na nekom lokusu nazivaju se homozigotnim u odnosu na taj gen, a one koje imaju različite alele datog gena na lokusu nazivaju se heterozigotnim u odnosu na taj gen.

Nomenklatura[uredi | uredi izvor]

Hromozomski lokus nekog gena mogao bi se zapisati ovako: "6p21.3".

Komponenta Objašnjenje
6 Broj hromozoma.
p Pozicija je na kraćoj "ruci" hromozoma (p za petit na francuskom); q označava dužu "ruku".
21.3 Brojevi koji slijede iza slova predstavljaju poziciju na "ruci": traka 2, sekcija 1, podtraka 3. Trake su vidljive pod mikroskopom kada je hromozom adekvatno obojen. Svaka je traka numerisana, počevši od 1 za traku najbližu centromeru. Podtrake i pod-podtrake vidljive su pri većoj rezoluciji.

Raspon lokacija specificiran je na sličan način. Npr., lokus gena OCA1 može se zapisati kao "11q1.4-q2.1", što znači da se nalazi na dužem kraju hromozoma 11, negdje u rasponu od podtrake 4 trake 1 i podtrake 1 trake 2.

Krajevi hromozoma označeni su sa "ptel" i "qtel", tako da se "2qtel" odnosi na telomer dužeg kraja hromozoma 2.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]