Lokus (genetika)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kraći i duži kraj hromosoma
Komponente hromosoma :

(1) Hromatid
(2) Centromer
(3) Kraći (p) kraj
(4) Duži (q) kraj
Primjer traka

U oblastima genetike i evolutivne komputacije, lokus predstavlja specifičnu lokaciju gena ili DNK-sekvence na hromosomu. Sve varijante DNK-sekvence na datom lokusu nazivaju se aleli. Linearni slijed poznatih lokusa za pojedinačni genom naziva se genska mapa. Mapiranje gena je proces u kojem se određuje hromosomska pozicija lokusa koji kontrolira određenu biološku osobinu (ili više njih).

Diploidne i poliploidne ćelije čiji hromosomi imaju istovjetne alele datog gena na pripadajućem lokusu su homozigotne u odnosu na taj gen, a one koje imaju različite alele tog gena su, u tom pogledu, heterozigotne.

Nomenklatura[uredi | uredi izvor]

Hromozomski lokus nekog gena mogao bi se zapisati ovako: "6p21.3".

Komponenta Objašnjenje
6 Broj hromosoma.
p Pozicija je na kraćoj "ruci" hromosoma (p za petit na francuskom); q označava dužu "ruku".
21.3 Brojevi koji slijede iza slova predstavljaju poziciju na "ruci": traka 2, sekcija 1, podtraka 3. Trake su vidljive pod mikroskopom kada je hromosom adekvatno obojen. Svaka je traka numerisana, počevši od 1 za traku najbližu centromeru. Podtrake i pod-podtrake vidljive su pri većoj rezoluciji.

Raspon lokacija specificiran je na sličan način. Npr., lokus gena OCA1 može se zapisati kao "11q1.4-q2.1", što znači da se nalazi na dužem kraju hromosoma 11, negdje u rasponu od podtrake 4 trake 1 i podtrake 1 trake 2.

Krajevi hromosoma označeni su sa "ptel" i "qtel", tako da se "2qtel" odnosi na telomer dužeg kraja hromosoma 2.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]