Genetika

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mendeljov zakon

Genetika je biološka disciplina koja se bavi problemom prenošenja nasljednih osobina s generacije na generaciju. Ocem moderne genetike smatra se Gregor Mendel, koji je došao do određenih zakona u svom samostanu u Brnu, Austrije.

Zakona su 3, a oni glase:

  1. Zakon uniformnosti - Ako su roditelji čiste linije, svi potomci bit će jednaki po genotipu (svi geni jednog organizma) i fenotipu (vanjska obilježja nastala pod uticajem genotipa i okoliša).
  2. Zakon segregacije - Ako križamo potomke filijalne generacije, nastaju potomci s različitim svojstvima i to: 3:1 u korist dominantnog tokom monohibridnog križanja s dominacijom; odn. 1:2:1 tokom intermedijalnog križanja.
  1. Zakon nezavisnog nasljeđivanja - Ako se križaju jedinke istih svojstava, pojedina svojstva će se nasljeđivati nezavisno. Aleli (par gena za isto svojstvo) u zigoti se neće spajati, nego će se mozaično kombinirati.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Genetika