Archaea

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Archaea
Halobacteria, dužina bakterije = 1 μm
Halobacteria, dužina bakterije = 1 μm
Sistematika
Domena Archaea
Odjeljci

Crenarchaeota
Euryarchaeota
Korarchaeota
Nanoarchaeota

Thaumarchaeota

Archaea je naziv za grupu jednoćelijskih mikroorganizama. Ne posjeduju jedro kao niti jednu organelu sa membranom unutar ćelije. Prije je ova neobična grupa spadala u bakterije kao Archaebacteria, ali pošto Archaea ima posebnu evolucionarnu historiju i pokazuje brojne razlike u biohemiji od drugih oblika života, sada je klasifikovana kao posebna domena u trodomenskom sistemu zajedno sa bakterijama i eukariotima.

Staništa[uredi | uredi izvor]

Većina archaea su ekstremofili, što znači da su prilagođeni životu u ekstremnim biotopima. Mnoge archaee mogu živjeti pri vrlo visokim temperaturama (više od 80 °C, hipertermofil), vrlo niskoj i vrlo visokoj pH vrijednosti (acidofil odnosno alkalofil) ili vrlo visokoj koncentraciji soli (halofil).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Archaea
Wikivrste
Wikivrste: Archaea


P biology.png Nedovršeni članak Archaea koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.