Mikroorganizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mikroorganizmi ili mikrobi je zajednički naziv za bakterije, gljive, viruse i protiste, nevidljivi su za ljudsko oko, tj. vidljivi su samo pod mikroskopom. Riječ je složenica od gr. μικρός - mikrós, "mali" i ὀργανισμός - organismós, "organizam".

Nauka koja ih proučava zove se mikrobiologija. Prema djelovanju na makroorganizme, tj. na čovjeka, životinje ili biljke, mikroorganizmi se svrstavaju u tri grupe: korisne, štetne i neutralne.

  • Korisni mikroorganizmi: neophodni za ekološke sisteme; većina bakterija, pripadnici fiziološke flore domaćina (obitavaju na koži, usnoj i nosnoj sluznici, donjem dijelu reproduktivnog sistema kod žena i u crijevima gdje vrše određene biohemijske aktivnosti), zatim vrste koje obavljaju poželjne hemijske procese (npr. u mlijeku, mliječnim proizvodima, tlu i vodi), oni koji se primjenjuju u privredi (npr. u proizvodnji lijekova, kvasca, piva i alkohola)
  • Štetni mikroorganizmi: uzročnici neželjenih promjena u namirnicama i zaraznih bolesti, tj. patogeni
  • Neutralni mikroorganizmi: žive u organizmu ljudi, životinja i biljaka, a nije im utvrđeno djelovanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: