Citoplazma

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Citoplazma ili citoplazmatski matriks ima osobinu koloida koji je između tečnog i čvrstog stanja. Ona je sastavni dio i ispunjava unutrašnjost životinjske ćelije, dok kod biljnih ćelija ispunjava prostor između vakuole i ćelijske membrane. To je koloidna otopina u kojoj je voda osnovni sastojak, a u njoj su otopljene organske i neorganske tvari. Citoplazma se kao koloid odlikuje većom gustoćom od vode, a osobine su joj elasticitet i pokretljivost. Dominiraju krupne molekule bjelančevina koje su naelektrisane i zovu se micele. Gubitkom vode koloidi se zgušnjavaju odnosno koaguliraju. U citoplazmi se nalaze organele - mala tjelašca sa različitim funkcijama.P biology.png Nedovršeni članak Citoplazma koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: