Louis Aragon

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Louis Aragon

Louis Aragon (3. oktobar, 189724. decembar, 1982), francuski historičar, pisac i pjesnik, član akademije nauka.

Aragon se rodio u Neuilly sur Seine (grad blizu Pariza) i umro je u Parizu.

Bio pristalica dadaizma od 1919 do 1924, postao osnivač pokreta Nadrealizma 1924 zajedno sa André Bretonom i Philippe Soupaultom. Aragon se pridružio Komunističkoj Partiji Francuske zajedno s još nekoliko nadrealista. Ostaće njen član do kraja života, pri tom pišući nekoliko političkih poema uključujući i jednu posvećenu Maurice Thorez, ali bio je jako velik kritičar SSSR-a, naročito tokom 1950-ih.

1939. godine je oženio Elsu Triolet (rođena 1896), snahu ruskog pjesnika Vladimira Majakovskog.

Tokom njemačke okupacije u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata pisao je za tajni list Les Éditions de Minuit.

Važnija Aragonova poema je "Crveni Poster," u kojoj je počastio strance koji su poginuli oslobađajući Francusku. To je učinio odgovarajući nacističkoj propagandnoj kampanji zvanoj Crveni Poster, koja je trebala da ubjedi francuski narod i javnost da je pokret otpora fašizmu u Francuskoj bio sastavljen od stranaca, uglavnom Jevreja, koji su služili interesima Britanije i Sovjetskog Saveza.

Nakon smrti svoje žene 16. juna, 1970, Aragon je otkrio svoju biseksualnost i pojavljivao se naj gay paradama ponosa u ružičastim kolima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: