Međunarodni biro za tegove i mjere

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Međunarodni biro za tegove i mjere je naziv za Bureau International des Poids et Mesures ili International Bureau of Weights and Measures (skraćeno BIPM). To je organizacija za standarde, jedna od tri organizacije uspostavljene kako bi se održao Internacionalni sistem jedinica (SI) pod uslovima Konvencije o metru.

Nalazi se u Sèvres, Francuska, gdje ima vanteritorijalni status.

Zadatak BIPM-a je da osigura jednolikost jedinica za mjerenje širom svijeta i njihovu mogućnost praćenja do Internacionalnog sistema jedinica (SI).

BIPM sprovodi istraživanja vezana za mjere. Organizira i učestvuje u međunarodnim poređenjima nacionalnih standarda mjerenja i sprovodi kalibracije za zemlje članice.

Ostale organizacije koje održavaju SI sistem su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: