Milica Pap

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Milica Pap

Milica PAP je rođena u Sarajevu (BiH) u porodici muzičara. Njena majka Angelina, profesor klavira[1][2], joj je dala prve časove instrumenta. Otac Layos PAPP[3], violinist, bio je prof. violine i kamerne muzike na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. On je zapoceo studij violine u Budimpešti i završio u Parizu u klasi prof. Yvonne ZATURESZKY. Prvi solistički resital, Milica PAP je imala sa 14.g. Završila je studije klavira na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu (Srbija) gdje je otisla 1991.g, kao stipendista Javnog fonda R BiH. Dobitnik je nagrada kao najbolji umjetnički saradnik, korepetitor solo pjevača -„Radmila Djordjević“, najbolji student klavira-„Olga Mihajlović“, nagrada Europskog udruženja pedagoga-EPTE[4], itd.

Po završetku magistarskih studija u Beogradu, odlazi na jednogodišnju specijalizaciju na Muzički konzervatorij Luksemburga, kao stipendista Ministarstva kulture i visokog obrazovanja države Luksemburg. Dobija Diplôme du 1er Prix na Odsjeku za harmoniju, kontrapunkt, fugu i kompoziciju u klasi prof. Alexander Mullenbach-a kao i Diplôme Supérieur za klavir u klasi prof. Serge Bausch-a i prestižnu nagradu Fonda „Victor Fenigstein“. Započinje međuregionalnu specijalizaciju „Diplôme de Concert“.

Osim mnogobrojnih koncerata-resitala kao solista i kamerni muzičar u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, FR Makedoniji, Luksemburgu, Madjarskoj, Milica PAP je nastupala na festivalima: Ohridsko leto (FR Makedonija), NOMUS, LEMEK (Srbija), Bourlingster festival (LUX), Sarajevska zima (BiH); kao i sa Sarajevskom filharmonijom, simfonijskim orkestrom Beograda.

Milica Pap usavršavala se kod eminentnih pedagoga: A.VALDMA, N.LJ. STARKMAN, S. BOGINO, V. OGARKOV, S. DORENSKY[5][6], L. ISTVAN, I. KHUDOLEI[7], Y. KOT, I. ALEKSEYHUK, R. KEHRER, D. ANDERSON, P. SCHEYDER[8], L. POGORELICH[9], D. PROTOPOPESCU[10].

Od 1997. do 2006.g., Milica Pap je bila profesor klavira, kamerne muzike i korepeticije u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo i spoljni saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu od 2001.g. Izabrana je u zvanje docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006.g., gdje je momentalno i zaposlena. Također je imenovana i za Koordinatora implementacije bolonjskog procesa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Sarajevska opera je angazuje za pripremu operskih projekata: Slijepi miš (J. Strauss), La Bohème (G. Puccini), Rigoletto (G. Verdi), Hasanaginica (A. Horozić), Ero s onoga svijeta (J. Gotovac), itd…. Od septembra 2008.g. Milica Pap živi na relaciji Nant – Pariz, gdje je pozvana od strane Nacionalnog konzervatorija regije Pariz, da se upozna sa francuskim modelom edukacije u oblasti kamerne muzike i korepeticije, koje se planiraju otvoriti i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u skorijoj budućnosti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "www.hrovatmusic.com". Arhivirano s originala, 24. 8. 2008. Pristupljeno 18. 9. 2008.
  2. ^ www.sarajevskazima.ba[mrtav link]
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 10. 2008. Pristupljeno 18. 9. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. ^ http://www.epta-uk.org/webdb/application/Application.php Arhivirano 19. 1. 2009. na Wayback Machine?
  5. ^ http://rms.m-e-t-a.com/en/ipctl/2004/jury/sergei_dorensky.htm[mrtav link]
  6. ^ http://www.hipic.jp/5th/eng/jury/jury04.html[mrtav link]
  7. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 18. 9. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  8. ^ http://www.cdmc.asso.fr/biographies/r_z/scheyder.htm
  9. ^ http://www.lovropogorelich.net/
  10. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 21. 9. 2008. Pristupljeno 18. 9. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)