Nekropola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nekropola je groblje ili mjesto gdje se sahranjuje, dok je doslovno značenje "grad mrtvih". Pored rijetkih primjena riječi za moderna groblja riječ se gotovo isključivo koristi kad se misli na groblja antičkih i srednjovjekovnih civilizacija.

U srednjovjekovnoj Bosni nekropolama se nazivaju lokaliteti sa grupama stećaka, nadgrobnih spomenika. Radi se o manjim grupama, ali i lokalitetima sa stotinama nadgrobnih spomenika (Nekropole stećaka). Pored naziva nekropola, za srednjovjekovne lokalitete sa stećcima u upotrebi su i nazivi grčko groblje i svatovsko groblje. U pozadini narodne tradicije uz ova dva naziva je izraz starine, stručnog nepoznavanja pokojnika pod stećcima, ali i izraz respekta i poštovanja prema pokojnicima i njihovim nadgrobnim spomenicima.

Grčko groblje predstavlja izraz običnog čovjeka koji Grčku smatra najstarijom zemljom (Star ko' Grčka) i Grke najstarijim narodom, bez obzira što se lokaliteti sa stećcima nalaze i na mjestima gdje obrisi grčke civilizacije nisu ostavljali tako vidnog traga u historiji. Narodna tradicija je sklona da pojasni kako su ti Grci poslije niza gladnih godina i teških zima napustili svoja obitavališta, a da su iza njih ostajala njihova (grčka) groblja. Narod ih ne dira iz poštovanja prema starini, sudbini mrtvih i takvoj sudbini preživjelih koji su morali otići.

Svatovsko groblje zasnovano je na priči o sukobu svatova koji je tragično završio i ostavio iza sebe groblje koje se poštuje zbog sudbine onih koji su u životu krenuli u najboljim namjerama a završili u najgoroj situaciji, izginuli u svatovima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]